Drawing poster for International Day of Peace school pigeon

Így függ össze az oktatás hanyatlása a korrupcióval Sólyom László szerint: ezt már 2009-ben tudta

2023. október 8. 13:28

Elhunyt Sólyom László, volt köztársasági elnök, az Alkotmánybíróság első elnöke, akadémikus, egyetemi tanár. Még 2008-ban alapította meg a Bölcsek Tanácsát, amelynek célja ajánlások kidolgozása volt az oktatás fejlesztésére és a korrupció visszaszorítására. Felkérésére több neves közéleti személyiség írt tanulmányt a témában, fogalmazot meg ajánlásokat, melyet egy kötetbe gyűjtöttek. Ezt 2009-re datálták, bemutatásra 2010-ben került sor Szárny és Teher címmel.

A Sólyom László által létrehozott Bölcsek Tanácsa két szakértői bizottság segítségével készített helyzetképet, amelynek alapján stratégiai ajánlásokat dolgozott ki a korrupció visszaszorítására illetve az oktatás helyzetének megújítására és javítására. 2010. január 29-én a köztársasági elnök a budai Sándor-palota tükörtermében bemutatta be a Szárny és Teher című tanulmánykötetet - írja a Wikipédia. A kötet első részében az oktatás helyzetét feltáró helyzetkép és az ennek nyomán íródott oktatáspolitikai ajánlások találhatók - ez hivatott jelképezni a nemzet felívelését segítő szárnyat, a munka második felében pedig a korrupcióval - amely a cím utalása szerint a nemzet felemelkedését hátráltató teher - kapcsolatos megoldási javaslatok kapnak helyet - írják.

Sólyom László az előszóban azt írta: "Nehéz helyzetben bölcs emberek tanácsáért folyamodni bölcs dolog. Az európai politikában sem szokatlan, hogy stratégiai döntések előtt a vezetés kilép a hivatali keretből, s független szakértőre bízza a teljes folyamat kidolgozását. Vagy ily módon szeretne kikerülni a zsákutcából, ahová hivatalos megnyilvánulásai juttatták."

Magyarországon közmegegyezés van arra nézve, hogy a korrupció a legsúlyosabb társadalmi bajok egyike, és hogy az oktatásügy is rossz állapotban van. Valóban, a mostani helyzetből való kitörés esélyét az oktatásügy teljes újjáépítése adhatja. Ettől nemcsak a gazdasági teljesítmény felívelését várhatjuk – amire olyan oktatásban élen járó országok példája nyomán számíthatunk, mint Finnország vagy Dél-Korea. Az együttélés, az általános társadalmi légkör is jóra fordulhat a jó neveléssel megalapozott értékkövető személyiségek nyomán

- írta még 2009-ben Sólyom László, azt is megállapítva, hogy "a kitörés feltétele pedig a napjainkban eluralkodott korrupció felszámolása".

A korrupció ma már a gazdasági fejlődés komoly gátja, a verseny torzítója, a kontraszelekció által a valódi teljesítmény kiiktatója. A politikára és a hatóságok működésére kiterjedve a demokráciát rombolja: a normaszegést teszi normává. A mindent átható korrupció tönkreteszi a társadalom általános erkölcsi állapotát. Az oktatás és a korrupció témája itt függ össze

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- áll a Szárny és teher előszavában. Kifejtette: "A korrupciót elfogadó, sőt, természetesnek tartó közfelfogásban a gyermeknevelés és az iskola sem kap megbecsülést, sőt, az iskola is ehhez a szellemhez idomul."

Maga a kötet az oktatásügyben nem részprogramokat javasol, hanem kimondja, hogy csakis az egész rendszer alapjaitól való újjáépítése hozhat eredményt, ahol is a kulcs a pedagógus személye - vélte akkor Solyóm László. "Közös következtetése a bölcseknek az is, hogy egyik kérdés sem oldható meg csupán a közvetlen érintettek és a kormányzat cselekvésével. Az egész nemzet elhatározására van szükség a változáshoz" - írja az előszóban a volt köztársasági elnök.

A Szárny és teher kötet itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm