20 °C Budapest
Budapest, 2023. október 7.Krausz Ferenc Németországban élõ Nobel-díjas magyar fizikus, a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója interjút ad az M1 aktuális csatornának az MTVA óbudai székházában 2023. október 6-án. A tudós Pierre Agostini Egyesült Államokban tanító francia és Anne LHuillier Svédországban dolgozó szintén francia fizikussal együtt kapja az idei fizikai Nobel-díjat.MTI/Balogh Zoltán

Megfontolandó: ezt üzente Krausz Ferenc a tanárok magyarországi helyzetével kapcsolatban

2023. október 7. 15:41

Krausz Ferenc, a Németországban élő kedd óta immár Nobel-díjas magyar fizikus több nyilatkozatában kitért a magyar tanárok helyzetére, a szakma megbecsültségére. Legutóbbi szereplése alkalmával kifejezetten aggodalmát fejezte ki a jövővel kapcsolatban, ha nem állítják helyre a tanári hivatás megbecsültségét.

Krausz Ferenc először a HírTv-nek tett nyilatkozatában tért ki arra, milyen meghatározóak voltak számára egykori tanárai. Ennek kapcsán tért ki a tanárok jelenlegi helyzetére Magyarországon, úgy fogalmazott: "Óriási a jelentősége annak, hogy ilyen kiváló tanáraink a jövőben is legyenek, és ennek megfelelően óriási a jelentősége annak is, hogy a tanári szakma becsületét minél előbb próbáljuk meg maximálisan helyreállítani.” A 444 gyűjtése szerint ezután az Inforádióban és a köztévében is beszélt a friss Nobel-díjas a tanárok helyzetéről.

Az InfoRádióban Krausz Ferenc miután beszélt az őt inspiráló pedagógusokról, azt mondta: "Ilyen tanárok hatása egy fiatalember döntésére az ügyben, hogy ő mit kezd magával, egészen döntő jelentőségűek voltak. Ezért is szeretnék apellálni mindenféle módon a politikai döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a tanári szakma becsülete minél gyorsabban helyreálljon Magyarországon, mert ha a jövőben nem lesznek Kiss tanár urak, Láng tanár urak, meg Vermes tanár urak, akkor nem lesznek magyar Nobel-díjasok sem, és ez még valószínűleg a legkisebb baj."

Ezután az M5 műsorának vendége volt Krausz Ferenc, ahol szintén szóbakerültek a diákévei, az életében nagy szerepet játszó tanáregyéniségek. Ennek kapcsán fejtette ki bővebben, a korábban megfogalmazott gondolatokat a köztévében is:

Vannak Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink, Vermes tanár bácsijaink. Hogy ők hogyan keletkeznek, ahhoz én már nem értek, de talán ezen a ponton szeretném megjegyezni, hogy rendkívüli aggodalommal figyelem a magyarországi tanári szakma jelenlegi megbecsültségét és itt a tévén keresztül is szeretnék apellálni a döntéshozókra, hogy tegyenek meg mindent, amit a lehetőségek megengednek annak érdekében, hogy ennek a szakmának a becsülete helyre álljon minél gyorsabban. Ugyanis ha ez nem sikerül, és nem lesznek a jövőben Kiss tanár bácsijaink, Láng tanár bácsijaink és Vermes tanár bácsijaink, akkor egészen biztosan nem lesznek Nobel-díjaink. És ez még a legkisebb baj.

Mennyire megbecsültek a tanárok Magyarországon?

A Pénzcentrum 2023-ban már második éve készítette el az egyes szakmák megbecsültségét vizsgáló kutatását év elején. A kérdőívben a tanári szakma is szerepel, amely a válaszadók véleménye szerint az egyik legkevésbé elismert szakma, a tanároknál már csak a postás, a szociális munkás és a közmunkás számít kevésbé elismertnek. A 2022-es felméréshez képest ráadásul sokat romlott a tanárok pozíciója az elismertségi rangsorban:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kutatásunkból az is kiderült, hogy ugyanakkor a tanárok végzik a válaszadók szerint az orvosok és ápolók után a társadalmilag egyik leghasznosabb hivatást. Nem is csoda, hogy az alulfizetett szakmák rangsorában pedig az ápolók után a második helyet szerezték meg a tanárok. A kutatásunk eredményeiről részletesen ebben a cikkben írtunk.

Címlapkép: Balogh Zoltán, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem