21 °C Budapest
Modern style classroom in the morning 3d render,The rooms have white walls and wooden floor, decorated with wooden tables and chairs, large windows overlooking natural views.

Folyamatosan csökken a szaktanárok aránya a magyar iskolákban: ebből még komoly összeomlás is lehet

G7
2023. szeptember 11. 09:02

Bő két hónap telt el azóta, hogy elfogadták az úgynevezett státusztörvényt, és bár az ellene való tiltakozások során több ezer tanár nyilatkozott úgy, hogy az elfogadása esetén elhagyja a pályát, egyelőre mégsem lehet megmondani, hogy mekkora a tanárhiány – írja a g7.hu Varga Júlia, az ELKH Közgadaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaságtudományi Intézetének kutatójának tanulmánya alapján. Ennek oka, hogy az új jogviszonyról szeptemberben kell tájékoztatást adni, a változást elutasító tanároknak pedig csak a hónap második felében kell erről nyilatkozniuk, így a távozóknak csak november végén szűnik majd meg a közalkalmazotti jogviszonyuk.

A tanárhiányt nem egy látványos összeomlásként kell elképzelnünk, hanem úgy, hogy az idő múlásával az oktatási rendszer egyre kevésbé tudja biztosítani a megfelelő szaktanári-tanári ellátottságot. A 2010-es évek elején még csak 2-4 százalék körül mozgott a szaktárgyakat szakos képesítés nélkül tanítók aránya az általános iskolákban, ám 2016 óta folyamatosan csökken a szaktanári képesítéssel ellátott pedagógusok aránya. Már 2020-ban látványosan magas volt az idegen nyelveket, a természettudományi tárgyakat és a matematikát szakos képesítés nélkül tanítók aránya:

  • idegen nyelvek esetén arányuk 8,35 százalék,
  • a matematika esetében 9,56 százalék,
  • a természettudományi tárgyak esetében pedig 10,28 százalék volt.

Tehát 2020-ra már két-háromszor annyi tanár hiányzott ezekről az iskolai órákról, mint egy évtizeddel korábban. A hiány Budapest általános iskoláiban nőtt a leggyorsabban, de valójában minden településtípusban és minden képzési típusban a tanárhiány emelkedése volt megfigyelhető.

2019-ben a budapesti iskolák 40 százalékában volt legalább egy pedagógusi álláshely betöltetlen, míg országosan a szakképzést adó iskolák közel 60 százalékában volt hiányos a tantestület.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem