24 °C Budapest
Frustrated school teacher frowning in concentration with sad eyes in front of a blackboard in a classroom

Újabb csapás várhat a pedagógusokra: ezt is elvenné tőlük a kormány?

2023. január 27. 08:32

Zajlanak az egyeztetések a kormány és a pedagógus szakszervezetek között. Nincs előrelépés a bérrendezések ügyében, de az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány akár egy új jogállási törvényben határozná meg a pedagógusok bérezését. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás A Népszavának azt mondta, ez oda vezethet,hogy a szakképzésben oktató kollégáikhoz hasonlóan a köznevelésben dolgozó pedagógusok is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat, amit sem a PSZ sem a PDSZ nem támogat.

Nem reagáltak érdemben a kormány képviselői a pedagógusok sztrájkköveteléseinek egyetlen pontjára sem azon az egyeztetésen, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezésére Maruzsa Zoltán államtitkár hívott össze - nyilatkozta a két és fél órás tárgyalást követően Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Az érdekvédő beszámolója szerint a kormányzat képviselői az új tanári teljesítményértékelési rendszer tervezetének a részleteit próbálták bemutatni. 

A sajtóban megjelent koncepció szerint a tanároknak, igazgatóknak minden évben át kellene esniük egy belső értékelési folyamaton, tanévenként saját teljesítménycélokat kellene megjelölniük. Akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik átlag alatti eredmény érnek el, levonhatnak illetményeikből. A szakszervezetek szerint ez azt jelenti, hogy az egyes kollégáktól levont pénzt kapnák meg azok, akik átlag fölött teljesítenek, ami további feszültségeket szülhet a tantestületekben.

Ahogy arról Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszámolt, az idén januártól megígért 10 százalékos pótlékemelés kifizetése még nem indult meg. Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője szerint nincs más lehetőségük, mint hogy folytassák a sztrájkot. A PSZ és a PDSZ január 23-ától hirdetett egyhetes sztrájkot a köznevelési intézményekben, amelyhez már több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott országszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem