15 °C Budapest
Frustrated school teacher frowning in concentration with sad eyes in front of a blackboard in a classroom

Újabb csapás várhat a pedagógusokra: ezt is elvenné tőlük a kormány?

2023. január 27. 08:32

Zajlanak az egyeztetések a kormány és a pedagógus szakszervezetek között. Nincs előrelépés a bérrendezések ügyében, de az egyeztetésen elhangzott, hogy a kormány akár egy új jogállási törvényben határozná meg a pedagógusok bérezését. A PSZ alelnöke, Totyik Tamás A Népszavának azt mondta, ez oda vezethet,hogy a szakképzésben oktató kollégáikhoz hasonlóan a köznevelésben dolgozó pedagógusok is elveszíthetik közalkalmazotti jogviszonyukat, amit sem a PSZ sem a PDSZ nem támogat.

Nem reagáltak érdemben a kormány képviselői a pedagógusok sztrájkköveteléseinek egyetlen pontjára sem azon az egyeztetésen, amelyet a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) kezdeményezésére Maruzsa Zoltán államtitkár hívott össze - nyilatkozta a két és fél órás tárgyalást követően Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője. Az érdekvédő beszámolója szerint a kormányzat képviselői az új tanári teljesítményértékelési rendszer tervezetének a részleteit próbálták bemutatni. 

A sajtóban megjelent koncepció szerint a tanároknak, igazgatóknak minden évben át kellene esniük egy belső értékelési folyamaton, tanévenként saját teljesítménycélokat kellene megjelölniük. Akik a legjobban teljesítenek, pluszjuttatást kaphatnak, akik átlag alatti eredmény érnek el, levonhatnak illetményeikből. A szakszervezetek szerint ez azt jelenti, hogy az egyes kollégáktól levont pénzt kapnák meg azok, akik átlag fölött teljesítenek, ami további feszültségeket szülhet a tantestületekben.

Ahogy arról Totyik Tamás, a PSZ alelnöke beszámolt, az idén januártól megígért 10 százalékos pótlékemelés kifizetése még nem indult meg. Nagy Erzsébet a PDSZ ügyvivője szerint nincs más lehetőségük, mint hogy folytassák a sztrájkot. A PSZ és a PDSZ január 23-ától hirdetett egyhetes sztrájkot a köznevelési intézményekben, amelyhez már több száz iskola több ezer pedagógusa csatlakozott országszerte.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?