16 °C Budapest
Blurred of elementary school student is raising their hands to ask the teacher standing in front of the class.

Tovább folytatódik a bezárási-hullám: újabb óvodák kényszerülnek költözésre

2022. november 6. 11:34

Tovább folytatódik a bezárási hullám, most két óvoda zár be Miskolcon, mivel a gyereklétszám folyamatosan csökkent, a fűtésért pedig rengeteget kellett volna fizetniük.

A MIÓVI Zsolcai Kapui Tagóvodáját a Selyemréti Tagóvodába költöztették november elsejei határidővel, a MIÓVI Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodának pedig a Nyitnikék Tagóvodában (Andrássy utca) lett új helye. Az intézkedés a miskolci önkormányzat azon lépései közé tartozik, amelyekkel a város költségeit akarják csökkenteni. A két óvodában a gyereklétszám folyamatosan csökkent, a fűtési költségek pedig túl magasra emelkedtek volna.

A fiókkönyvtárak, a múzeumi telephelyek és egyéb városi intézmények szüneteltetéséről már korábban döntött a Városvédelmi Egyeztető Testület, és a polgármesteri hivatal dolgozói is egy épületben folytatják a munkát.  A testületi ülésen elhangzottak szerint az óvodai épületeket ideiglenesen ki kell üríteni, az óvodai csoportokat pedig át kell helyezni olyan intézményekbe, ahol a létszám ezt lehetővé teszi. Az ilyen átszervezéseknek az a célja, hogy megőrizze a tagóvodák önállóságát és biztosítsa a gyermekek védelmét – a költséghatékonyabb működés mellett. 

A gyerekek számának csökkenése miatt mindkét költözésre ítélt óvoda elfér a fogadó intézményben – mondta a boon.hu-nak Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvodai Tagozatának elnöke. A Zsolcai Kapui Tagóvodából két csoport költözött, a Lorántffy Zsuzsanna Tagóvodában pedig ebben az évben szüntettek meg egy csoportot. A város vezetése tájékoztatta a szakszervezeteket is a költözésről. Elhangzott, az elszabadult energiaárak miatt bajban van a város, ezért volt szükség a két óvoda ideiglenes bezárására. A város korábban azt is tervbe vette, hogy az Avason a Szilvás Úti Tagóvoda átköltözik a Gesztenyés utcaiba (Napraforgó Tagóvodába). Ezt az akadályozta meg, hogy a Szilvás utcában a bölcsőde, az óvoda és az iskola is egy távfűtési körön van. Ezért egyetlen intézményben sem lesz meleg, ha elzárják a fűtést. 

A hőszolgáltató és az önkormányzat jelenleg azon dolgozik, hogy hogyan lehet csak az óvodában elzárni a fűtést. Három nappal ezelőtt Esztergom polgármestere is úgy határozott, hogy három óvodát is bezárat az energiaválság hatásainak csökkentése érdekében, azonban ezt a döntést csak abban az esetben lehet majd felülvizsgálni, ha változás áll be az energiaárakban. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm