12 °C Budapest
Cloese-up gas meter with numbers

Kiderült: hiába zuhan a gáz ára, semmi nyoma nem lesz a magyar rezsicsekkeken

2022. november 2. 19:33

Hiába zuhan a gázár, ez nem lesz majd észrevehető a magyar rezsiszámlákon. A Portfolio számításai szerint ugyanis az MVM még mindig bukik a rezsicsökkentett gázon, így pedig valószínűtlen, hogy a kormány lejjebb vinné a lakossági piaci árat.

Hiába csökken szinte folyamatosan az augusztusi csúcs óta a gáz ára az irányadó, holland gáztőzsdén, ennek hatása nem fog meglátszódni a magyar gázszámlákon a Portfolio szerint.

Mint írták, a nyár végi, több mint 1300 forintos szint után október végén már 450 forint körül alakult a gáz köbméterének ára, míg ugyanezért a gázmennyiségért év végéig 752,5 forintot kell fizetnie azoknak a magyaroknak, akik a számukra meghatározott átlagfogyasztás fölé csúsznak.

Viszont a következő hónapok határidős tőzsdei gázárai megint emelkedő pályát jeleznek a holland tőzsdén. Az enyhe idő miatt most még nem fogyasztunk annyi gázt, az európai tárolók pedig tele vannak. Ez nyomja le az árakat, de ahogy elkezdődik az igazi fűtési szezon, ez a trend megváltozik.

A számítások szerint a következő bő egy évben is 600 forint körüli áron tudja majd megvenni a gázt a Gazpromtól a magyar állami gázszolgáltató, de az átlagfogyasztás alatt maradó hazai, lakossági fogyasztóknak eközben 102 forint körüli rezsicsökkentett áron kell eladnia. Ez az itthon, a lakosságnak eladott gáz 80 százalékát jelenti, a 20 százalék az, amiért a lakossági piaci árat fizetik. Így pedig az MVM továbbra is bukhat a a gázon, ami miatt nem valószínű, hogy a kormány csökkenteni fogja a lakossági gázárakat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te mit lépsz a rezsiemelés ellen?

Egekbe emelkedtek az energiaárak egész Európában, ami a rezsiemelés júliusi bejelentését követően minket, magyarokat is húsbavágóan érint. És a fűtési szezon közeledtével ez egyre fájdalmasabb lesz. A Pénzcentrum és a Miskolci Egyetem egy közös felmérést indított, ebben többek között arról szeretnénk pontos képet kapni, hogy hogyan hat az energiaválság a magyar lakosságra, és milyen állapotú házakban, lakásokban várjuk a telet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm