7 °C Budapest
Smiling male technician in blue suit installing photovoltaic blue solar modules with screw. Man electrician panel sun sustainable resources renewable energy source alternative innovation

Hiánypótló képzés indul szeptemberben: ezeknek a szakembereknek tuti lesz munkájuk mostantól

2022. augusztus 23. 15:31

Napjaink aktuális kihívásainak és igényeinek megfelelően napelem telepítői és karbantartói speciális képzést is indítanak idén ősztől. Az új kiegészítő képzés az általános villanyszerelő, erősáramú technikus, vagy akár a gyengeáramú technikus képzést végzettek számára nyújt lehetőséget a napelemes rendszerek szakszerű telepítéséhez, üzemeltetéséhez és karbantartásához kapcsolódó speciális ismeretek elsajátítására.

Igyekszik a lehető leggyorsabban reagálni a vállalati és lakossági piaci trendekre a Székesfehérvári Szakképzési Centrum. Tavaly óta már az okos otthonok működtetéséhez kapcsolódó képzés is folyik az Centrum egyik tanintézményében. A most induló napelemes rendszerekre specializált képzés tökéletesen illeszkedik az okos otthonok energiatakarékos működését támogató képzéshez, és egy napjainkban kiugróan keresett megoldáshoz kapcsolódik.

„Mind a már végzett diákjaink, mind pedig a cégek irányából nagyon nagy igényt tapasztalunk napelemtelepítés, illetve a karbantartás speciális tudásának elsajátítása iránt” – emeli ki Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja.

Tekintettel arra, hogy a piacon mekkora igény van a napelemrendszerekkel kapcsolatos szakszerű és megbízható tudásra, azt gondolom, hogy egyrészt a diákjainknak, másrészt a korábban végzett, már a szakmában dolgozó felnőttek számára szinte azonnal hasznosítható, értékes tudást tudunk átadni a most induló képzésünkkel

– fűzi hozzá a kancellár.

Speciális tudást és tapasztalatot igényel

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum az Assix Intersolar szakmai partnerségével indítja el a képzést. A hazai napelemes piac egyik meghatározó szereplője minden, a napelemekhez kapcsolódó gyakorlati munkák során szerzett tapasztalatot és tudásanyagot beépít a képzésbe.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarországon jelenleg bárki, aki villanyszerelői végzettséggel rendelkezik, bekötheti és felhelyezheti a napelemes készülékeket. Ám mivel a napelemrendszer rengeteg egyedi tulajdonsággal rendelkezik, így a speciális ismeretek hiányában végzett kivitelezés kifejezetten kockázatos lehet, ezért is tartjuk fontosnak, és örömmel támogatjuk szakembereinkkel és szaktudásunkkal a képzést

- mondja Lamos Zsolt az Assix Intersolar ügyvezetője.

Bár a szolárrendszerek esetében többmillió forintos, speciális berendezésekről beszélünk, sajnos akadnak olyanok, akik a beszerelésen kívánnak spórolni és a házilagos kivitelezést választják. Ez rendkívül veszélyes, mert a napelemrendszerek bekötése hatalmas felelősség, ami a berendezések műszaki ismeretein túl számos tűzvédelmi és balesetvédelmi szabály betartását is megköveteli. Ide tartozik a csatlakozási pontok biztonságos kialakítása a megfelelő csatlakozók, kötések és kötőelemek használatával. Továbbá az átfogó érintésvizsgálat, aminek során a szakképesítéssel rendelkező ember elvégzi a teljes rendszer vizsgálatát, melynek végén érintésvédelmi jegyzőkönyvet állít ki. Emellett a különböző készülékek, mint például az inverter, vagy akkumulátorok elhelyezése is külön erre vonatkozó ismereteket igényel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem