7 °C Budapest
Happy mature female teacher writing notes in her notebook in the classroom.

Ekkora valójában a baj a magyar iskolákban: súlyos tanárhiánnyal megyünk neki a tanévnek

2022. augusztus 11. 10:07

Pár héten belül elindul a 2022/23-as tanév. Országszerte rengeteg intézményben hiányoznak a tanárok, sőt, akad olyan intézmény, ahol egyszerre több betöltetlen pozíció is van. Mi vár így a szülőkre, és a diákokra az új tanévben?

Jelenleg is több ezer pedagógust keresnek az iskolák és az óvodák, a betöltetlen állások száma a tanév vége óta folyamatosan emelkedik. Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig, hanem Facebook-posztokon keresztül, állásportálokon is keresik a munkaerőt. A tanév hamarosan kezdődik, azonban a tanárhiány miatt egyre többen aggódnak - jogosan.

Óvodapedagógus, tanító, tanár, gyógypedagógus - ezekre a kulcsszavakra kerestünk rá a közszféra állásportálján, ahol jelenleg több, mint ezer betöltetlen pozíció van. Egyes iskolákban szinte bármilyen természettudományi végzettségű tanárt szívesen várnának, sőt, vannak iskolák, ahol egyszerre több pozíció áll betöltetlenül. A keresés alapján természettudományi tantárgyakat tanító tanárokból van a legkevesebb, de tanítót, napközis tanárt, óvodapedagógust is több helyen keresnek.

Jelenleg országosan több, mint 1 846 álláshirdetésre várják a tanárok jelentkezését, ezen kívül országszerte keresnek 846 tanítót, 783 óvodapedagógust és 384 gyógypedagógust csak a közszféra állásportálján.

Az egyik legnagyobb, tanári állásokat kínáló Facebook-csoportban is folyamatosan jelennek meg az új álláshirdetések. A nyolc éve aktív Pedagógus állás nyilvános csoportnak jelenleg több mint 50 ezer tagja van, az elmúlt hónapban 1 487 posztot osztottak meg. Az iskolai hirdetések között több olyat is lehet találni, ahol a Közigállás.gov.hu-n meghirdetett állásokat képekkel és pluszinformációkkal igyekeznek kiegészíteni, de olyan is van, amelyben bérlakással igyekeznek meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy érdemes pályázni. Vannak intézmények, ahol a hirdetésben ahol nincs pontosítva, milyen szakos tanárt keresnek, ugyanis bármilyen szakos munkatárs megfelelne.

További állásportálokon is próbálkoznak az iskolák, van, ahol jelenleg 68 találatot dob ki az oldal a "tanár", és 70 találatot a "tanító" szóra keresve, de óvodapedagógus állásból is többet találni, a Profession.hu oldalon jelenleg 107 darab találatot dob ki a kereső. A hirdetők között nem csak a magán- és alapítványi iskolák vannak, állami és egyházi iskolák is hirdetnek betöltetlen pozíciókat, hiszen a pedagógushiány őket is érinti. Az egyháziállás.hu-n külön lehet oktatás, nevelés és kutatás kategóriában szabad pozíciókat keresni - jelenleg 276 állást ad ki a kereső. Ebből sok tanítói és középiskolai tanári állás, de találni óvodapedagógus, logopédus és kisgyermeknevelő pozíciókat is.

Itt a legrosszabb a helyzet

Ha nemcsak a betöltetlen állásokra, hanem arra is rákeresünk, hol okoz a legnagyobb problémát a pedagógushiány, gyorsan kiderül, hogy Budapest és Pest-megye mellett, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében van a legtöbb betöltetlen állás, itt jelenleg 200 álláshirdetést dob ki a kereső a "tanár", és 91-et a "tanító" szóra keresve.

Betöltetlen tanári pozícióból van bőven. Országosan majdnem 2 000 tanárt keresnek, ez egyes megyékben különösen rossz. A legtöbb üresen álló tanári pozicíó Budapesten (406), Pest megyében (365) és Borsod-Abaúj-Zemplém megyében (200) található. Győr-Moson-Sopron megyében is lehangóak az adatok, itt 133 betöltetlen tanári állás keresi a gazdáját. Megyénként átlagosan mintegy 50- 80 tanárt keresnek, és csak pár megye van, ahol 15- 25 között mozognak az üres tanári pozíciók, mint Csongrád megyében (15) vagy éppen Bács-Kiskun megyében (22).

Tanítókat is keresnek, több megyében is, a legrosszabb számok itt is Budapesten (140), Pest megyében (138) valamint Borsod-Abaúj-Zemplém megyében (91) vannak. A megyék többségében átlagosan 40- 55 tanítót keresnek, egy-két megyében pedig  10-30 között mozognak a szabad tanítói állások.

Óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány. Budapesten jelenleg 119 óvodapedagógust keresnek, Pest megyében 122 óvodapedagógust, míg Borsod-Abaúj-Zemplém megyében 67 óvodapedagógust keresnek. A megyék többségében látható, hogy a legtöbb helyen 30 és 55 között mozognak a szabad helyek, és csak néhágy megyében van 10 alatt a szabad

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Gyógypedagógusból sincs elég, holott az is nagyon fontos lenne. A számok itt sem mutatnak nagy eltérést a problémás területek itt is Budapest, Pest megye valamint Borsod-Abaúj-Zemplém megye. Csak Budapesten mintegy 116 gyógypedagógus hiányzik, Pest megyében 67, míg az ország többi részén az üres pozíciók száma 15- 30 közé tehető.

A hirdetések egy részében az ország egész területén természettudományos tárgyak oktatásához keresnek tanárt az iskolák, például biológia és kémia szakosokat, de informatika- és matematikatanárt is sok helyre vennének fel. Olyan iskolák is vannak, ahol már most intézményvezetőt vagy vezetőhelyettest keresnek, de az oldalon gyógypedagógusi, gyógytestnevelői, zenetanári, angoltanári állásokat is szép számmal lehet találni.

Mi lesz az utánpótlással?

Szerdán újabb egyeztető tárgyalást tartott a kormány két pedagógus érdekvédő szervezettel, ahol a tanárok arra számítottak, hogy a kormány érdemi ajánlatot tesz az idei béremelésre, ám ilyen nem történt, Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár továbbra is csak ígérni tudot. Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője szerint a tanévkezdésig kell megoldania a kormánynak a köznevelési krízishelyzetet. Elmondása szerint nem kaptak választ arra, hogy a kormány ezt hogyan tervezi megtenni, helyette csak arról volt szó, hogy az EU augusztus végéig válaszol a kormány beadványára. Kijelentette: a pedagógusok nem várnak tovább, „itt nem lesz normális tanévkezdés

Megnéztük azt is, hogy a 2022/23-as tanévben hányan jelentkeztek pedagógusi, vagy tanári képzésekre. A Felvi adatai szerint

idén összesen 11 977-en jelentkeztek valamilyen pedagógusképzésre, közülük a ponthatárhúzást követően 6 449-en kerültek be az egyetemre. Óvodapedagógusi képzésre pedig mindössze 892-en kerültek be óvodapedagógus képzésre.

Bár 2020-ban az ideinél alacsonyabb volt a pedagógusképzésekre - azaz osztatlan tanári, óvodapedagógus, tanítói, gyógypedagógus vagy éppen konduktor szakra - jelentkezők száma, a két évvel ezelőtti felvételi a járvány miatt rendhagyó volt. Abban az évben ugyanis sok felvételiző vonta vissza a jelentkezését a bizonytalan helyzet miatt, ráadásul abban az évben szigorítottak a felvételi feltételein. Vagyis a 2022-es eredmények rekordalacsonyak. Rengeteg szakpárosítás pedig el sem indul az alacsony jelentkezőszám miatt, jellemzően azok, amelyek természettudományi párosításban állnak.

A Pénzcentrum nagy iskolakezdő kutatása!

A nyári szünet közepén tartunk, sokan azonban már most készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm