Child with protective face mask during COVID-19 pandemic

Több tízezer gyerek mégsem kezdi szeptemberben az iskolát: rengeteg szülő már lépett

2022. március 2. 08:31

Összesen 21 353 kérelem érkezett be idén az Oktatási Hivatalhoz (OH) a január 18-ai határidőig a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében. A bírálatok alapján az esetek 98 százalékában helyt is adtak a szülők kérelmének.

A hatéves kortól kötelező iskolakezdés, illetve az iskolaérettségi vizsgálatok szabályain még 2019-ben változtatott a kormány. A módosítások 2020. január elsején léptek életbe. A szabályozás szerint az óvodák és a szülők jelenleg nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek iskolaértett-e érett-e. Ha a szülő úgy látja jobbnak, hogy a gyerek még egy évet az óvodában maradjon, akkor az OH-hoz kell kérelmet benyújtani, és a hivatal dönt a gyerek sorsáról.

Az új szabályozás célja az volt, hogy csökkenjen a halasztást kérők száma, ami sikerült is, míg 2019-ben még mintegy harmincezer gyermek esetében kértek halasztást a szülők, az idén ez már húszezer körüli értékre csökkent.

Az eljárást korábban számos bírálat érte, elsősorban azért, mert sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek, írta a Népszava. A Szülői Hang Közösség nemrégiben publikált felméréséből az derült ki, hogy a kérelmek elbírálása nem egységes: az OH megyénként eltérő módon jár el. Van, ahol szigorúbb, máshol enyhébb szempontok szerint döntenek, az esetek 11 százalékában a szülőket meg sem hallgatták részletesen, ami nagyobb arányú visszautasításokhoz vezetett. Sok helyen a szülők tájékoztatást sem kaptak az eljárás menetéről, szempontjairól, írta a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 19. péntek
Emília
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem