22 °C Budapest
Child with protective face mask during COVID-19 pandemic

Több tízezer gyerek mégsem kezdi szeptemberben az iskolát: rengeteg szülő már lépett

2022. március 2. 08:31

Összesen 21 353 kérelem érkezett be idén az Oktatási Hivatalhoz (OH) a január 18-ai határidőig a hatéves kortól kötelező iskolakezdés halasztásának ügyében. A bírálatok alapján az esetek 98 százalékában helyt is adtak a szülők kérelmének.

A hatéves kortól kötelező iskolakezdés, illetve az iskolaérettségi vizsgálatok szabályain még 2019-ben változtatott a kormány. A módosítások 2020. január elsején léptek életbe. A szabályozás szerint az óvodák és a szülők jelenleg nem dönthetnek arról, hogy egy hatéves gyermek iskolaértett-e érett-e. Ha a szülő úgy látja jobbnak, hogy a gyerek még egy évet az óvodában maradjon, akkor az OH-hoz kell kérelmet benyújtani, és a hivatal dönt a gyerek sorsáról.

Az új szabályozás célja az volt, hogy csökkenjen a halasztást kérők száma, ami sikerült is, míg 2019-ben még mintegy harmincezer gyermek esetében kértek halasztást a szülők, az idén ez már húszezer körüli értékre csökkent.

Az eljárást korábban számos bírálat érte, elsősorban azért, mert sok kisgyermek éretlenül kerülhet be az iskolába, aminek hosszabb távon súlyos következményei lehetnek, írta a Népszava. A Szülői Hang Közösség nemrégiben publikált felméréséből az derült ki, hogy a kérelmek elbírálása nem egységes: az OH megyénként eltérő módon jár el. Van, ahol szigorúbb, máshol enyhébb szempontok szerint döntenek, az esetek 11 százalékában a szülőket meg sem hallgatták részletesen, ami nagyobb arányú visszautasításokhoz vezetett. Sok helyen a szülők tájékoztatást sem kaptak az eljárás menetéről, szempontjairól, írta a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?