1 °C Budapest
Drasztikusan visszaesett a nyelvvizsgázók száma Magyarországon: meglesz ennek még a böjtje

Drasztikusan visszaesett a nyelvvizsgázók száma Magyarországon: meglesz ennek még a böjtje

2021. szeptember 23. 09:45

A tavalyi időszakban a nyelvórák száz százalékát valamilyen webes felületen tartották, idén szeptembertől azonban a nyelvi képzések nagy része, mintegy hetven százaléka fog csak online zajlani. Ennek ellenére csökkent a nyelviskolákban tanulók, valamint nyelvvizsgázók száma.

Évről évre csökken a nyelvvizsgázók száma Magyarországon. Tavaly 86 ezren próbálkoztak, közülük 59 ezren kaptak a vizsga végén bizonyítványt – derül ki az Oktatási Hivatal (OH) adataiból.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a csökkenés hátterében a világjárvány mellett a diplomák megszerzéséhez kötelező nyelvvizsgák elengedése állhat. A koronavírus előtti utolsó évben, 2019-ben Magyarországon több mint 82 ezren tettek sikeres nyelvvizsgát, de tavaly már csak 59 ezren szereztek itthon nyelvvizsgabizonyítványt.

A Nyelviskolák Szakmai Egyesületének (Nyesze) elnöke szerint a szakma nem értett egyet azzal, hogy ahogy tavaly, úgy idén is kiadták a diplomákat nyelvvizsga nélkül.

A koronavírus előtt is átalakulófélben lévő nyelvoktatási piac árait emelték, ez tanfolyamoknál mintegy 10-20 százalékos drágulást jelentett. Egy nyelvóra díja jelenleg egyéni képzéseknél 4,5–6 ezer forint között alakul, csoportos tanulás esetén pedig 5–7 ezer forintba kerülhet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52