17 °C Budapest
Student writing on blackboard

Egyre súlyosabb a pedagógushiány: drasztikusan csökken a számuk, lesz utánpótlás?

2021. augusztus 18. 10:02

Idén ősszel várhatóan mintegy 2400 pedagógus megy nyugdíjba, és egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő álláshelyeket, hiszen a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát. 

Július végén csaknem 3,5 ezer általános és középiskolai pedagógus álláshely volt meghirdetve a közszféra állásportálján, de még a tanévkezdéshez közeledve, augusztus közepén is több mint ezer nyitott álláshely volt elérhető - számol be a Népszava.

Idén ősszel várhatóan mintegy 2400 pedagógus megy nyugdíjba a tankerületi iskolákban, de a Klebelsberg Központ szerint az egyetemeken, főiskolákon mintegy 5-6 ezer hallgató végez és keres munkát, felvételük jelenleg is folyamatos.  A Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke, Totyik Tamás szerint egyre nehezebb lesz betölteni a megüresedő álláshelyeket, hiszen a pedagógus diplomát szerzők alig fele választja a tanári pályát. 

A KSH a 2020/2021-es tanévben 146,7 ezer olyan pedagógust tartott számon, akit főmunkaviszonyban foglalkoztatnak a köznevelésben és a szakképzésben, ami mintegy háromezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
KLIK: Nincs országos pedagógushiány!

Nagyon sok módszertani tartalék van az oktatási rendszerben Hajnal Gabriella szerint. A Klebelsberg Központ új elnöke egy friss interjújában többek közt arról beszélt, hogy fontos...

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 29. 07:30