-2 °C Budapest

Drasztikusan nőtt az ilyen támadások száma: diákok, tanárok, dolgozók válnak áldozattá

2021. február 4. 14:06

A folytatódó világjárvány következtében az iskolák újabb bezárásokra kényszerülnek vagy hibrid oktatási modellben (jelenléti és távoktatás egyszerre) próbálnak működni, így az oktatási szektor továbbra is a kiberbűnözők egyik kiemelt célpontja az interneten. A 2020. július és december közötti időszakban 270 171 felhasználót értek olyan különféle fenyegetések, amelyeket népszerű oktatóplatformok álcája alatt terjesztettek. Ez a szám 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez képest. A Kaspersky most egy kiberbiztonsági legjobb gyakorlatokra tanító digitális eszközkészlettel rukkolt elő, amellyel az oktatók biztonságos munkáját kívánja elősegíteni.

Tavaly tavasszal világszerte több mint 1 milliárd iskolást érintett az iskolák bezárása, amikor az országok ily módon is próbálták lassítani a járvány terjedését. Sokak számára ez vészhelyzeti távoktatásra való átállást jelentett, és ez az átállás sajnálatosan sok tanulót és oktatót tett ki a kiberkockázatok veszélyének. Most az iskolák az egész világon, Angliától és Németországtól Malajziáig és az Egyesült Államokig sok helyen újra bezárnak, amint az országok a fertőzöttek számának újbóli jelentős megugrásával küzdenek, és ez - nem meglepő módon - nem kívánatos következményekkel jár.

A 2020. január és június között időszakban összesen 168 550 felhasználót ért különféle fenyegetés népszerű online oktatóplatformok, videókonferencia-alkalmazások álcája alatt terjesztve; ez 20,455%-os növekedés 2019 azonos időszakához viszonyítva. Ez a szám a július és december közötti időszakban csak még tovább nőtt a Kaspersky szakembereinek mérése szerint. 2021. január hónapra a népszerű online oktatóplatformokat csalétekként használó fenyegetésekkel bombázott felhasználók száma elérte a 270 171 főt - ez 60%-os növekedést jelent 2020 első feléhez hasonlítva.

A legnépszerűbb csali a Zoom volt.

Ez egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy a Zoom a virtuális mítingek legnépszerűbb platformja: naponta több mint 300 millióan vesznek részt Zoomos mítingeken. A második legnépszerűbb csalinak a Moodle bizonyult, míg a harmadik helyet a Google Meet szerezte meg. A népszerű online oktató-/videókonferencia-platformok álcája alatt fenyegetéseket kapó felhasználók száma egy kivételével minden platformon nőtt - ez az egy kivétel a Google Classroom volt.

A fenyegetések mintegy 98% nem vírus volt, hanem riskware és adware. Az adware kéretlen hirdetésekkel bombázza a felhasználókat, a riskware pedig olyan különféle fájlokat tartalmaz - böngészősávoktól és letöltés-kezelőktől a táv-rendszergazdai eszközökig -, amelyek különféle műveleteket hajthatnak végre a számítógépen a felhasználó hozzájárulása nélkül. Az észlelt fenyegetéseknek mintegy 1%-a volt trójai vírus.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A népszerű videómíting-alkalmazások és online oktatóplatformok álcája alatt terjesztett fenyegetésekkel a felhasználók általában hamis alkalmazástelepítők formájában szembesülnek. Ilyenekkel eredeti platformoknak kinéző nem hivatalos weboldalakon, vagy a platformról érkező különleges ajánlatoknak vagy értesítéseknek álcázott e-mailek formájában találkozhatnak.

Sajnos mindaddig, amíg minden tanuló teljes "munkaidőben" vissza nem ül az iskolapadba, az oktatási intézmények népszerű célpontjai maradnak a kiberbűnözőknek, különösen azért, mert ez a szektor hagyományosan nem tekinti prioritásnak a kiberbiztonságot. A világjárvány azonban egyértelművé tette, hogy ezen változtatni kell, már csak azért is, mert a technológia egyre jobban beépül az oktatásba, legyen szó akár virtuális, akár tantermi oktatásról

- mondta Anton Ivanov, a Kaspersky biztonsági szakértője. Hogy segítséget nyújtson az oktatóknak és a tanulóknak a digitális eszközök biztonságos osztálytermi használatában, a Kaspersky különféle segédanyagokat állított össze, többek között egy online tanfolyamot, amely a legjobb kiberbiztonsági gyakorlatokra tanít.

Így lehet biztonságban a videókonferencia-alkalmazásoknak/online oktatóplatformoknak álcázott malware-ektől és egyéb fenyegetésektől:

  • Ne töltse le ezen alkalmazások/platformok nem hivatalos verzióit vagy módosításait. Keressen információkat a fejlesztőről, és válassza a hivatalos alkalmazásáruházakat.
  • Minden fiókjához más és más, erős jelszót használjon. Nem kell minden jelszóra emlé-keznie, ha például a Kaspersky Password Manager megoldását használja, amely egye-di jelszavakat generál, és biztonságban tartja őket.
  • Mielőtt bármit is letöltene az eszközére, mindig ellenőrizze, hogy az adott cég hivatalos weboldalán jár-e. A hamis weboldalak pont úgy tudnak kinézni, mint az igaziak, ezért mindig kétszer is ellenőrizze az URL formátumát és a cégnév helyesírását, mielőtt bár-mit is letöltene.
  • Használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloudot, amely magas szintű védelmet biztosít minden eszközön.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 6. hétfő
Dorottya, Dóra
6. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?