12 °C Budapest

Hiába a járvány, folyik az érettségi: ezt teszik a diákok védelmében

2020. október 19. 10:30

Az előző tavaszihoz hasonló biztonsági előírások mellett, de már szóbelikkel együtt kezdődött el az idei őszi érettségi szezon. A hivatal szerint beváltak a korábbi módszerek, így a csökkentett létszám a termekben és a kézfertőtlenítés, a maszk azonban most is csak ajánlott. Akik tavaly halasztottak, most ingyen bepótolhatják a vizsgájukat.

Annak ellenére, hogy a járványhelyzet nem enyhült a tavaszi érettségi időszak óta, a pénteki nemzetiségi vizsgákkal, majd hétfőn a magyar és a földrajz tantárgyakkal elkezdődött az idei őszi érettségi szezon - írja mai számában a Magyar Nemzet. A lap úgy összesít, hogy a következő hetekben összesen 27 631-en érettségiznek, csaknem négyszáz intézményben. Az érettségizők együttesen több mint 35 ezer vizsgát tesznek, ami háromszorosa a tavaly ilyenkori adatnak.

Idén azonban nem maradnak el a szóbelik sem: Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár elmondása szerint idén sokkal több intézményt vontak be a lebonyolításba, így kisebb csoportokban vizsgázhatnak a diákok. Aki beteg, hatósági karanténban van, vagy a belépéskor kötelező testhőmérséklet-méréskor kiderül, hogy lázas, az nem vehet részt a vizsgán. Az írásbeli vizsgákkal kapcsolatos járványügyi intézkedések maradnak a tavasziak, miután az Oktatási Hivatal közlése szerint azok beváltak.

Ennek értelmében az az ajánlás, hogy a diákokat úgy kell ültetni, hogy tartható legyen a legalább másfél méteres védőtávolság, ezért egy teremben legfeljebb tíz tanuló tartózkodhat. Minden helyszínen megfelelő mennyiségű kézfertőtlenítőt kell biztosítani, továbbá a vizsgázóknak ajánlott a maszk viselése, bár nem kötelező. Az írásbeli dolgozatokat kiosztás, illetve javítás előtt is pihentetik, hogy ne fertőzzön a papír, a pedagógusok és a vizsgaszervezők pedig védőkesztyűt kapnak.

Tavaly egyébként összesen 82 ezren mentek el érettségizni, két és fél ezren pedig visszaléptek a járvány miatt, az előre hozott érettségiket pedig központi döntés alapján törölték. Most - tavaszi időszak lévén - a vizsgák többsége előre hozott érettségi, most ingyen letehetik azok, akik májusban visszakoztak, de választhatják a 2021-es tavaszi időszakot is. Az írásbelik október 30-ig tartanak, az emelt szintű szóbeliket november 12. és 16. között tartják, majd november 23. és 27. között a középszintű szóbelikkel zárul a szezon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm