Megyei listán a brutális tanárhiány Magyarországon: itt a legsúlyosabb a helyzet

2020. augusztus 17. 11:29

Magyarországon a 2020/2021-es tanév kezdete előtt két héttel 1 167 tanárt keresnek. A legtöbbet Pest és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, illetve Budapesten. Igen ám, de lakosságarányosan ennél már jóval árnyaltabb az országos megyei lista. A számok mögé nézve azt látni, hogy az első és utolsó megyét összevetve nem kevesebb mint 6-szoros a tanárhiány-különbség. 

Bár az egyelőre még mindig nem világos, hogy milyen formában fog elindulni Magyarországon a 2020/2021-es tanév, az már biztos, hogy rengeteg, augusztus 17-i hivatalos adatok szerint nem kevesebb, mint

1167 tanár mindenképpen hiányzik a rendszerből.

Legalábbis a Belügyminisztérium munkaügyi portálján éppen ennyi aktív "tanár" hirdetés fut Magyarország összes megyéjében együttvéve. A Pénzcentrum az adatok kapcsán annak járt utána, melyik megyében keresik a legtöbb tanárt, de megvizsgáltuk azt is, hogy lakosságarányosan, hol a legjobb, illetve a legrosszabb a helyzet. 

Hol vannak a magyar tanárok?

A hivatalos statisztikákat böngészve azt látni, hogy 2 megyében és a fővárosban keresnek több mint 100 tanárt jelenleg Magyarországon. A lista élén Pest megye áll, itt 288 aktív állás van jelenleg meghirdetve. Budapesten ennél valamivel kevesebb, 233, míg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 124. 

A listán ezeken felül még három olyan megye szerepel, hogy 50 vagy annál több tanárt keresnek, csökkenő sorrendben Fejér (61), Szabolcs-Szatmár-Bereg (58) és Komárom-Esztergom (50). 20-50 betöltetlen tanári állás van jelenleg ezen fül még 10 megyében, miközben 20-nál kevesebb tanárt 4 megyében keresnek. A legkevesebbet, egészen pontosan 8-at Nógrádban.

És hol a legnagyobb a hiány?

A nyers adatokon felül kíváncsiak voltunk arra is, hogy lakosságarányosan mely magyar megyében keresik a legtöbb tanárt. Itt már azért némileg árnyaltabb listát kaptunk. 

Ha megnézzük ezt a listát, akkor a legszembetűnőbb adat az, hogy a top 3-ból kikerült Budapest. Ahogy azt látni, lakosságarányosan Pest megyében a legrosszabb a helyzet, itt 4 440 lakosra jut 1 betöltetlen tanári állás, míg a második Borsdo-Abaúj-Zemplén megyében 5 181 lakosra jut ugyanennyi. A lista harmadik legrosszabbja Komárom-Esztergom megye lett, hiszen bár itt csupán 50 tanárt keresnek, lakosságarányosan ez azt jelenti, hogy minden 5 984. lakosra jut 1 betöltetlen tanári állás. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Fejér megye lett a lista 4. helyezettje, itt 6 847 lakosra jut egy betöltetlen tanári állás, míg az 5. Budapesten ez a szám már 7 520. Ha összenézzük a két táblázatot, akkor azt találjuk, hogy 

a 6 legtöbb aktív álláshirdetéssel rendelkező megyéből 5 akkor is az élen végzett, amikor lakosságarányosan vizsgáltuk meg az adatokat.

Ez alól csupán Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivétel, itt volt ugyanis az 5. legtöbb a keresett tanárok száma, ám a lakosság számával súlyozott statisztikában már csak a 8. helyen végzett. Érdemes azt is megnézni, hogy a lakosság arányait figyelembe véve mekkora a különbség a lista két vége között.

Hiszen míg az élén végző Pest megyében 4 440 lakosra jut egy betöltetlen tanári pozíció, addig Csongrád-Csanád megyében nem kevesebb mint 26 600 lakosra jut egyetlen betöltetlen tanári pozíció. Vas megyében ez a szám 25 355, míg Nógrádban 23 663. A számok alapján ez azt is jelenti, hogy 

lakosságarányosan Pest megyében 6-szor akkora a tanárhiány, mint Csongrád-Csanád megyében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem