16 °C Budapest

Érettségi: ezeket a diákokat azonnal hazaküldik, nem vizsgázhatnak

MTI
2020. május 1. 10:01

Országszerte felkészültek az iskolák az érettségi lebonyolítására, a diákoknak hétfőtől a koronavírus-járvány miatt szigorú előírások betartásával, sok helyen védőmaszkban kell vizsgázniuk. Az MTI által megkeresett intézményekben kevesen kértek halasztást, van olyan középiskola, ahol senki sem.

A budapesti Madách Imre Gimnázium személyre szabott "behívót" küldött a vizsgára, feltüntetve a tantermek beosztását - közölték az intézmény honlapján. Belépés előtt mindenkinek fertőtlenítenie kell a kezét, a diákok maszkot kapnak és megmérik a testhőmérsékletüket - akinek meghaladja a 37,5 Celsius-fokot, azt hazaküldik. A dolgozatírás alatt a maszk viselése kötelező, és a vizsgaszabályzat értelmében nincs közös eszközhasználat.

Az orosházi Táncsics Mihály gimnáziumban csaknem kétszáz diák érettségizik, az intézmény ugyanis emelt szintű vizsgaközpontként működik. Az épületbe a diákok négy kapun léphetnek be, előre közölték velük, melyik teremben és melyik asztalnál fognak ülni. Védőeszközöket és fertőtlenítőt - ásványvizet, szőlőcukrot és papírzsebkendőt is - a tankerületi központ biztosít.

A Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziumába is több bejáraton keresztül engedik be a tanulókat, és előre értesítik őket arról, melyik teremben vizsgáznak, az ajtóban pedig fertőtlenítőszert biztosítanak számukra.

A Debreceni Egyetem Kossuth Lajos gyakorló gimnáziumában és a Balásházy János gyakorló középiskolában az érettségizőket csoportokra bontva engedik be, a termekben 8-9-en vizsgáznak egyszerre. Az egyetem köznevelési intézményeihez nem érkezett halasztási kérelem, valamennyi diák és pedagógus számára biztosítanak szájmaszkot.

A Debreceni Szakképzési Centrum 11 intézményében 1209 tesznek külön-külön közismereti, illetve szakmai érettségit - jelezte Tirpák Zsolt kancellár. Csak 26 diák élt a halasztás lehetőségével. Az iskolát mindenütt több bejáraton közelíthetik meg a vizsgázók, a kormányzat biztosította maszkok mellett külön is vásároltak védőeszközöket, de kiosztották azt a hatezer textilmaszkot is, amelyet a könnyűipari szakképző iskola tanuló varrtak.

Páva Péter, a Pécsi Tankerületi Központ igazgatója közölte: a szervezethez tartozó hét középiskola több mint hatszáz végzős diákja közül csak négyen döntöttek a halasztás mellett. A Pécsi Református Kollégiumban 46 végzős közül egy diák kérte, hogy ősszel érettségizhessen. Zalay Szabolcs, a Leőwey Klára Gimnázium igazgatója azt mondta, diákjaik szinte mindegyike megkezdi a vizsgákat.

A Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Kulcsár Szilvia elmondta: 1207 tanulójuk érettségizik, közülük tizennyolcan kértek halasztást. Szakmai vizsgára 1341 tanuló jelentkezett, de például a kozmetikus szakvizsga megszervezése egyelőre bizonytalan, míg a teherautósofőri vizsgát biztosan nem szervezik meg.

A szolnoki tankerület igazgatója, Szutorisz-Szügyi Csongor elmondta: hatszázan érettségiznek a helyi Verseghy Ferenc Gimnáziumban, a Varga Katalin Gimnáziumban és a Széchenyi István Gimnáziumban, illetve a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnáziumban, senki nem kért halasztást. A tankerület is biztosít mosható, vasalható szövetmaszkokat minden diáknak, tanárnak, utóbbiaknak kesztyűt is.

A szolnoki Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnáziumban senki sem kért halasztást - közölte Balog Zsolt igazgató. Védőfelszerelést biztosítanak a diákoknak, pedagógusoknak. A Szolnoki Szakképzési Centrum intézményeiben 800 diák érettségizik - jelezte Hicsó György kancellár. Minden diáknak és tanárnak maszkot és kesztyűt biztosítanak, a padokon kézfertőtlenítőket helyeznek el, a megírt dolgozatokat 24 órára elzárják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyes kisvárdai intézmények esetében az emelt szintű érettségi vizsgák nagy részét Nyíregyházán tartják, de néhány tantárgynak Kisvárda is biztosít vizsgahelyszínt. A Bessenyei György Gimnáziumban vizsga közben nem kötelező maszk és kesztyű használata, de minden egyéb esetben igen, a helyi tankerületi központ több garnitúra védőeszközt és kézfertőtlenítőszereket biztosít a tanulók és a tanárok számára. A Szent László Katolikus Gimnázium és Szakgimnáziumban az érettségizőknek mosható maszkot osztanak ki az első írásbeli vizsga előtt.

Balatonfüreden a Lóczy gimnáziumba járók vizsgáit a Radnóti Miklós Általános Iskola termeiben tartják, a dolgozatírás alatt nem kell maszkot viselni. A központi rendelkezésnek megfelelően - az iskola történetében először - nem lesz kötelező matrózblúzban érettségizni. A Szent Benedek Középiskolában maszkban érettségiznek és kesztyű használata is ajánlott.

Zalaegerszegen a helyi szakképzési centrum kétezer mosható textilmaszkot adományozott a tankerületi központnak az érettségik biztonságos lebonyolításához. Nagykanizsán az érettségizők és a pedagógusok igény szerint maszkot, a tanárok a dolgozatok kezelése miatt gumikesztyűt is kapnak. A központilag biztosított védőeszközökön felül a tankerületi központ minden gimnazistának, pedagógusnak gumikesztyűt is biztosít a vizsgákra.

Győr-Moson-Sopron megyében a szakképzési centrumokhoz tartozó középiskolákban 2322 diák érettségizik, 16 lépett vissza. A győri Révai Miklós Gimnáziumban és a soproni Szent Orsolya római katolikus gimnáziumban minden végzős érettségizni fog.

A gyönki Tolnai Lajos Gimnáziumban 43-an jelentkeztek érettségire, egy diák kért halasztást. A végzősök szájmaszkot kapnak, de azt a dolgozatírásnál levehetik.

A bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban a 147 végzős közül senki nem kért halasztást. Az iskola beszerzett minden diáknak szájmaszkokat, és rájuk bízzák, hogy a dolgozat írása közben viselik-e.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm