24 °C Budapest
Ezt rengeteg magyar rontja el: egyenes út vezet a munkanélküliséghez

Ezt rengeteg magyar rontja el: egyenes út vezet a munkanélküliséghez

2019. szeptember 20. 16:56

Azt eddig is tudtuk, hogy minél magasabb végzettségű valaki, annál kevésb van kitéve a munkanélküliség veszélyének. Ennek mértékéről azonban most már adataink is vannak. Bár Magyarországon elméletileg teljes foglalkoztatottság van, inkább azt mondhatjuk, hogy a legmagasabb iskolai végzetséggel rendelkezők körében majdnem mindenki doglozik. A középiskolai végzettséggel bírók is jól állnak, míg az általánost végzett magyarok között azért bizony akad bőven munkanélküli.

Manapság a szakmunkások sokszor többet keresnek, mint a diplomások - ezt a fura tényt a munkaerőpiaci kereslet határozza meg. Ha nincs kőműves, akkor az elérhető kevés szakembernek is sokat fizetnek, modern és klasszikus filológusokra viszont aligha van szüksége a magyar iparnak. Az egyetem azonban nem csak használható tudást ad, de problémamegoldó képességeinket is fejleszti (jó esetben). Az egyetemisták emiatt sokszor könnyebben megállnak a lábukon, mint az alacsonyabb végzettségűek - emiatt a munkanélküliségi ráta is alacsony a körükben. Ezt támasztják alá az adatok is:

Az általános iskolai végzettségűek körében a munkanélküliségi ráta az EU-ban 12,5 százalék - itthon ez csak 8,8 (ez a feszes munkaerőpiacnak köszönhető). A középiskolai végzetsséggel (ide tartoznak a szakmunkások is) már csak 3 százaléknyi magyar nem dolgozik a kategórián belül, míg az EU középiskolai végzettséggel rendelkezőinek 5,4 százaléka.

Az egyetemistáknál még sokkolóbb a különbség. Az EU-n belül is itt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta: 3,9 százalék, Magyarországon ez egészen elképesztően alacsony, mindössze 1,3 százalék. Úgy látszik, beigazolódott: sokkal inkább megéri egyetemre menni, mint a középiskola után kilépni a munkaerőpiacra.

NEKED AJÁNLJUK
Fontos nap a mai a felsőoktatásba jelentkezők számára

A felsőoktatásba jelentkezők szerdától elérhetik az ügyintézési funkciókat a felvi.hu honlapon, az e-felvételi rendszerében. A hivatal tájékoztatása szerint minden felvételiző ellenőrizheti és módosíthatja adatait, pótolhatja...

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?