13 °C Budapest
Átalakítás jön a szakképzésben: nőhet a szakoktatók bére

Átalakítás jön a szakképzésben: nőhet a szakoktatók bére

2019. március 18. 09:30

A szakoktatók béremelése prioritást élvez a képzési rendszer átalakításában, a tervezet kidolgozására április elejéig kapott határidőt a tárca. Az új koncepció alapjaiban forgatná fel a jelenlegi képzési rendszert. 

A 2020-tól induló új tervezetre a kormány már áldását adta Palkovics László szerint. Három hetet kaptak, hogy a plusz forrásokat igénylő területeken intézkedési tervet dolgozzanak ki. Ilyen például a szakoktatók bérezésének kérdése. Az erre vonatkozó javaslatokat április elejéig nyújtják majd be, a tavaszi és az őszi időszakban pedig a parlament megteremti az átalakításhoz szükséges törvényi hátteret. 

A szakképző intézményekben a szaktanárok hiánya a legnagyobb probléma. Alig vannak olyanok a felsőoktatásban, akik szaktanárnak jelentkeznek, ezért a felsőoktatásban is változtatni kell. Az informatikusok, mérnökök, vegyészek vagy agrárszakemberek a munkaerőpiacon jól pozicionált állással rendelkeznek. Ha a szakiskolák nem tudják ugyanezeket a feltételeket biztosítani, nem lehet elvárni, hogy a felsorolt szakemberek továbbadják a tudásukat a diákoknak. Ezért olyan bérrendszert kell létrehozni, amilyen az iparra is jellemző.

mondta el Palkovics László.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke szerint prioritást kell élveznie az oktatók magasabb bérezésének, viszont fontos az infrastruktúra átalakítása és az eszközbeszerzés is. Egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy ez mekkora plusz terhet jelent majd a költségvetésnek, csak az biztos, hogy az átalakítás több éven át tartó folyamat lesz.

Az egyeztetések soran a tankötelezettség 18 évre emelése is szóba került - mondta el Parragh László.

A szakgimnáziumok jelenlegi négyéves rendszerét eltörlik, és helyette vissza fogják vezetni a technikumokat, melyben ötéves képzés zajlik majd. A diákok az ötödik év végén tesznek majd érettségit mind a szakismereti, mind a közismereti tárgyakból. Ezek után, bizonyos feltételek mellett a felsőoktatás lehetősége is nyitva marad majd számukra - ismertette a  strukturális változásokat Palkovics László.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 29. csütörtök
Mihály
39. hét
Szeptember 29.
Nemzetközi kávé nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?