7 °C Budapest

Lesújtó jelentés: nem csoda, hogy lemarad a magyar vidék

2018. október 8. 17:30

2017-ben az uniós munkaképes lakosság 31 százalékának volt felsőfokú végzettsége. Ez az arány Magyarországon azonban már csak 24,1 százalék volt, úgy, hogy Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon csupán 17,4 és 17,5 százaléka volt a felnőtt lakosságnak felsőfokú végzettségű. A régiók közül itthon a közép-magyarországi országrész teljesített a legjobban, ott 35,6 százalékos volt a magas végzettségűek aránya.

2017-ben a munkaképes lakosság csaknem egy harmada, 31 százaléka rendelkezett felsőfokú végzettséggel az Európai Unióban - derült ki az Eurostat frissen közzétett jelentéséből. Ez egyébként 8 százalékkal volt magasabb, mint a tíz évvel korábbi adat, és a 2016-os átlagnál is egy százalékkal jobb volt.

Hiába azonban a növekvő átlagok, Európa különböző tartományai között óriási eltérések mutatkoznak a felsőfokú iskolázottság terén. Míg Szicíliában például csak a lakosság 13,6 százaléka rendelkezik ilyen végzettséggel, addig Belső-London nyugati részén ez a szám 71,7 százalék.

A statisztikák szerit a magyar átlag majd 7 százalékkal (6,9%) marad el az unióstól, ráadásul úgy hogy a hazai régiók közül csupán egyetlen, a közép-magyarországi veri az uniós középértéket a maga 35,6 százalékos eredményével. Szomorú tény ugyanakkor, hogy nem kevesebb, mint 5 hazai régióban maradt 20 százalék alatt a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya. Észak-Alföld (17,4%) és Észak-Magyarország (17,5%) eredménye ráadásul még az összesített listán is rendkívül rossznak számít.

Ha a magyar átlagot más a környező országokéval összehasonlítjuk, akkor arányaiban Romániánál, Szlovákiánál és Horvátországnál is jobban állunk, Ausztria és Szlovénia viszont 8 százalékkal előz minket.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem