11 °C Budapest
Nagy bajban a magyar oktatás: rengeteg középiskolás funkcionális analfabéta

Nagy bajban a magyar oktatás: rengeteg középiskolás funkcionális analfabéta

2018. szeptember 24. 08:30

Magyarországon a középiskolát kezdő diákok csaknem 25 százaléka funkcionális analfabéta. Az oktatás minősége pedig jócskán kihat a leendő munkavállalók képességeire, éppen ezért a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége változásokat sürget az oktatás területén - számolt be az RTL Híradó.

Idén a második negyedévben történelmi csúcsra ugrott Magyarországon a munkaerőhiány. Összesen ugyanis 83 611 meghirdetett állás maradt betöltetlen a KSH adatai szerint. További aggodalomra ad okot, hogy a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint évi akár 40 000 - 50 000 fővel is tovább csökkenhet a dolgozók száma, ennyivel kevesebb ugyanis a pályakezdő, mint ahányan nyugdíjba vonulnak. 

Külföldről nem lehet ma megoldani az utánpótlást, ezért a mi felelősségünk az, hogy a Magyarországon élő gyerekeket ne engedjük lemorzsolódni

- mondta el Gablini Gábor, az MGYOSZ alelnöke. A szövetség szerint éppen ezért újra 18 éves korra kellene emelni tankötelezettséget, és kötelező vizsgához kötni az általános iskola befejezését. A munkaadói szövetség szerint ugyanis a diákok negyede funkcionális analfabétaként kezdi a középiskolát.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?