8 °C Budapest

Nagyot újított a Microsoft: lányoknak szerveztek IT-tábort

2018. szeptember 2. 17:30

A lányok, nők képzése és alkalmazása nélkül aligha enyhíthető az informatikai területet kiemelten sújtó hazai munkaerőhiány - véli egy vezető technológiai cég, amely először szervezett nemzetközi nyáritábort az informatika iránt érdeklődő, tinédzser lányoknak. Athénba 15 magyar diákot is meghívtak.

Tizenhat országból 160 középiskolás diáklány és 64 tanár érkezett augusztus 27-én Athénba, a Microsoft első, A.I. Bootcamp for Girls elnevezésű nyári táborába. A résztvevő 15 ifjú magyar hölgyet és öt kísérőtanárt a Microsoft munkatársai választották ki 600 jelentkezőből, egységes értékelési rendszer alapján - írja közleményében a vállalat 

A négynapos, "Alice envisions the future" (Alice szerint a jövő) tematikájú rendezvény előadói a mesterséges intelligencia mindennapjainkra gyakorolt hatását járták körül. Szó esett a chatbotok működéséről, az IoT technológiáról, az Azure kognitív szolgáltatásairól, de a programba belefért az ismerkedés a Minecraft játékot és a Lego Mindstorm robotokat vezérlő, mesterséges intelligenciát alkalmazó programokkal is.

Magyarországon hozzávetőleg 30 ezer informatikai álláshely betöltetlen. Egy ilyen szintű munkaerőhiányon aligha lehet enyhíteni a nők bevonása nélkül. Mi hiszünk abban, hogy az informatika a kreatív emberek foglalkozása, és korántsem csupán fiúknak való. Ha a lányok már fiatal korban, ráadásul a figyelmüket felkeltő módon találkoznak az informatikával, nagyobb eséllyel fogják megszeretni a tantárgyat, tanulnak tovább, szereznek később állást ezen a területen

- mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója, aki önmaga is informatikus mérnök. 

A lányok közül sokan a matematikát szeretik a legjobban a reál tantárgyak közül. Bár ez jó alap ahhoz, hogy az informatikát válasszák továbbtanuláskor, a helyzet mégsem ez. Miközben például a könyvelést kimondottan nőies foglalkozásnak tartják, az IT-t egyáltalán nem, pedig olyan képességeket kíván, amelyekkel a lányok legalább annyira rendelkeznek, mint a fiúk

- hangsúlyozta Skultéty Zoltánné, a miskolci Lévay József Református Gimnáziumból érkező Golenya Klaudia, Majoros Míra és Veres Dominika felkészítő tanára. Szerinte ezért fontos, hogy az olyan rendezvények, amilyen a Microsoft nyári tábora, ráébresszék a lányokat arra, hogy sokkal több van az informatikában, és bennük is, mint gondolnák.

A 15 éves Fernezelyi Sára, az AKG tanulója a matematikát és természettudományi tárgyakat tartja a legérdekesebbek, ugyanakkor szerinte rémisztő belegondolni, mennyi mindent nem tudunk még: 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a mesterséges intelligencia rengeteg dologra lehet alkalmas, például jó hasznát lehetne venni az űr felfedezésében és az űrhajók irányításában is, amivel erőforrásokat lehetne megtakarítani.

Veres Dominika, aki a miskolci Lévay József Református Gimnáziumban tanul, úgy véli, a robotok például a jövő fodrászataiban is hasznos alkalmazottak lehetnek, hiszen a fejformát elemezve adhatnak tippeket a klienseknek arra, hogy milyen frizura állna igazán jól nekik.

A Microsoft évek óta, változatos programokkal ösztönzi a lányokat arra, hogy minél előbb, lehetőleg már általános iskolában ismeretséget kössenek az informatikával és a programozással. A vállalat megbízásából készült felmérések szerint ugyanis - annak ellenére, hogy az információtechnológia rohamosan fejlődik és egyedülálló karrierlehetőségeket kínál - Európában közel négyszer annyi férfi folytat informatikával kapcsolatos tanulmányokat, mint amennyi nő. Ráadásul a lányoknak csak egy nagyon kis hányada helyezkedik el IT-területen: a digitális munkahelyeken dolgozóknak csupán az ötöde nő, arányuk pedig csökken. Az idei tábor volt az első, amelyet a Microsoft kimondottan lányoknak szervezett; a tapasztalatok alapján azonban ezt újabbak követhetik.

A borítókép illusztráció.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem