6 °C Budapest
Menekülnek a diákok: ezekben az országokban tanulnak a legtöbben tovább

Menekülnek a diákok: ezekben az országokban tanulnak a legtöbben tovább

2018. május 10. 10:06

Egyértelműen növekszik az érdeklődés a külföldi egyetemek iránt - derül ki az Engame Akadémia friss kutatásából. 2017-ben több mint ezerrel nőtt a külföldi felsőoktatási intézményekben tanuló magyar hallgatók száma: míg 2016-ban a becslések alapján 11 800 magyar hallgató járt külföldi egyetemre (ebben a számban nincsenek benne azok, akik csak egy-két szemesztert töltenek kint valamilyen ösztöndíjjal, például Erasmusszal), 2017-ben már 13 300-an.

A legtöbb országból nem állnak rendelkezésre pontos statisztikák arról, hogy hány magyar diák tanul az ottani felsőoktatási rendszerben. Az Engame Akadémia az EUROSTAT, az OECD, a UCAS, a US Institute of International Education statisztikáira, valamint az elérhető kormányadatokra támaszkodva készítette el szakértői becslését a külföldön tanuló magyar egyetemisták számára vonatkozóan.

Az adatok alapján egyértelműen növekszik a magyar diákok külföldi továbbtanulás iránti érdeklődése. Az Engame Akadémia becslése szerint 2017-ben több mint 12 százalékkal nőtt a külföldi felsőoktatási intézményekben teljes egyetemi képzésben részt vevő magyar diákok száma 2016-hoz képest, és a tapasztalatok alapján idén további növekedés prognosztizálható. A legtöbben Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyásgban próbálnak szerencsét, de Hollandia és Dánia is évről évre népszerűbb célország a magyar diákok körében.

A korábbi évek folyamatos növekedéséhez képest tavaly majdnem 3%-kal csökkent a brit egyetemekre jelentkező magyarok száma 2016-hoz képest. A növekedés megtorpanásának oka a tavalyi évben vélhetően a Brexit körüli bizonytalanságból fakadt, azonban miután a brit kormány bejelentette, hogy a tanulmányaikat a 2018/19-es évben megkezdők továbbra is az elmúlt években megszokott támogatásokra és kedvező tandíjra jogosultak, a jelentkezések száma 2018-ban ismét fellendült, sőt a 2016-os adatot is meghaladta, és a korábbi évek tapasztalatai alapján a legvégső határidőig még további több tucat jelentkezés várható.

A német és osztrák jelentkezések hirtelen ugrása valószínűleg szintén összefüggésben van a Brexittel: 2017-re körülbelül 19 százalékkal nőtt az Ausztriába, 22 százalékkal pedig a Németországba felvételizők száma. A németül is beszélő diákok számára jó alternatívát jelenthetnek az itteni képzések, és amellett, hogy az oktatási rangsorban egyre erősödnek a német egyetemek, a költségek és a megélhetési feltételek szempontjából is vonzóbbá váltak az Egyesült Királyságban uralkodó bizonytalansággal szemben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy itthon is egyre népszerűbb a külföldön már bevett gap year gyakorlata, vagyis az, hogy az érettségiző diákok kihagynak minimum egy évet a továbbtanulás előtt, amelyet élmény- és tapasztalatszerzésre, orientációjuk megalapozására, önmaguk megismerésére fordítanak.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 12. hétfő
Gyula
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10