4 °C Budapest
Küszködnek a családok: nem mindegy, milyen ceruzát visz az iskolába a gyerek?

Küszködnek a családok: nem mindegy, milyen ceruzát visz az iskolába a gyerek?

2017. augusztus 18. 05:31

Olló, ragasztó és számolókorongok - ez csupán néhány termék a sok közül, amit egy elsős kisdiáknak be kell szereznie az iskolakezdésre. A tanévkezdés főleg a többgyermekes családoknak jelent nagy anyagi gondot. Bár előbb érkezik a családi pótlék, nem árt tartalékolni, hiszen bőven lesz még mire költeni szeptemberben is.


Már csak két hét és kezdőik a 2017/2018-as tanév. Az ilyenkor felmerülő plusz iskolakezdési költségek pedig számos család kasszáját jelentősen megterhelik - derül ki a Fővárosi Szülők Egyesületéhez beérkező panaszokból. Ez nem lehet véletlen, hiszen még egy spórolós iskolakezdés is 20-40 ezer forintba kerülhet gyermekenként.

KATTINTS! Változásokkal indul az új tanév: ezt minden szülőnek tudnia kell

De ezt bizonyítja az Ökumenikus Segélyszervezet 2000 fő részvételével készült reprezentatív felmérése is. A kutatás alapján ugyanis a gyermekes háztartások 46 százalékára jelentős, nehezen megoldható terhet rónak az iskolakezdéssel kapcsolatos költségek, 5 százaléknak vállalhatatlanul nagy terhet jelent, 37 százalék jelentős költségnek tartja, de ez nem okoz különösebb problémát, 9 százalék pedig nem tartja jelentős kiadásnak.

A tanévkezdéskor felmerülő költségeket a megkérdezettek 87 százaléka önerőből fedezi, ezen belül a gond nélkül finanszírozók aránya 34 százalék, a más fontos kiadásokat csökkentők aránya 53 százalék. A megkérdezettek 34 százaléka az élelmiszerre fordított kiadásait csökkenti, 22 százalék a kötelező csekkek befizetésén spórol, 4 százalék pedig hitele törlesztésén is.

A legnagyobb terhet az új ruhák, cipők beszerzése jelenti a válaszadók 60 százalékánál, az iskolatáska megvásárlása 42 százaléknak, az írószerek beszerzése 34 százaléknak jelent gondot. A tornafelszerelés, valamint a különórák, korrepetálások fizetése a felmérésben résztvevők 23-23 százalékának okoz problémát - írja az MTI.

Hatalmas különbségek vannak

A füzetek és a tanszerek árai idén ugyan nem emelkedtek, de jelentős különbségek vannak: füzetből találhatunk például 50 forintos, de 500 forintos darabot is. Az pedig természetes, hogy a szülők mindenből a legjobbat szeretnék a gyermeküknek. Persze az ár nem feltétlen utal a minőségbeli különbségre, sokszor csak például a füzetek borítója különbözik, de a bennük lévő papír ugyanaz.

Nagy gondot jelent az is, hogy számos olyan iskola akad, ahol előírják a gyermekeknek még azt is, pontosan milyen márkájú ceruzát, vagy vonalzót vigyenek a gyerekeknek

- mondta el a Pénzcentrumnak Keszei Sándor, a Fővárosi Szülők Egyesülete a Gyermekekért sajtószóvivője.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Hogyan lehet spórolni?

Az iskolakezdés költségei egyébként az első, az ötödik és a kilencedik osztályban a legmagasabbak, hiszen ilyenkor több új tanszerre, esetleg új ruhákra is szükség lehet. Ettől függetlenünl azonban nem érdemes mindig mindenből újat vásárolni. Például egy még be nem telt tavalyi füzet is jó szolgálatot nyújthat az idei tanév kezdetén.

A tanszervásárlást pedig érdemes az utolsó napokra hagyni, hiszen ilyenkor akár a 40-50 százalékos akciók sem ritkák az áruházakban.

A legütősebb akciókért KATTINTS IDE!

A családi pótlékot érdemes beosztani

A korábban megszokott szeptember eleji kifizetések helyett az idei évben is már pár nappal előbb: augusztus végén megérkezhet a családi pótlék. Így az utolsó nyári hónapban az iskolakezdés előtt kétszer kapnak majd pénzt a családok. Ez persze nagy segítség lehet, de nem szabad elfelejteni, hogy szeptemberben is számos plusz kiadással kell majd számolni. A tanszervásárlás csak egy része az iskolakezdési kiadásoknak, hiszen szeptemberben kell befizetni:

  • az ebédpénzt,
  • az iskolai kirándulásokat,
  • az osztálypénzt,
  • és az esetleges korrepetálásokat is.

Ne felejtsük el a támogatásokat

Bár nem kötelező, de az iskolakezdés közeledtével a munkáltatóknak lehetősége van a dolgozó szülőket utalvány formájában támogatni egy általuk megszabott összeggel. Fontos változásnak számít idén, hogy eltörölték a hagyományos iskolakezdési támogatás felső összeghatárát, bár várhatóan az eddigi 30 ezer forint körüli maximális összegnél nem nagyon fognak többet adni a munkáltatók. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashatsz.

Néhány önkormányzattól pedig egyszeri alkalommal, de akár rendszeres gyermekvédelmi támogatást is kérhetünk szociális rászorultság alapján. Fontos tudni, hogy ez a támogatás sem kötelező, de érdemes utánakérdezünk az illetékes önkormányzatnál.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?