Ez lesz az ötvenesek veszte: már csak egy évtizedük van hátra

Ez lesz az ötvenesek veszte: már csak egy évtizedük van hátra

2016. június 28. 16:05

Több magyarnak van munkája, mint tavaly, így kevesebb a munkanélküli is, de ez még korántsem jelenti azt, hogy nincsenek gondok a munkaerőpiacon. Az idősebbek munkavállalása körüli problémák például még hatalmas kihívást jelentenek, és a pályakezdők sincsenek túl könnyű helyzetben.

A Központi Statisztikai Hivatal kedd reggel közölte legfrissebb foglalkoztatási felmérésének adatait. A számok szerint kevesebben kerestek állást, és több magyarnak volt munkája idén március és május között, mint 2015 azonos időszakában.

Összesen 4 millió 314 ezer főt foglalkoztattak, 149 ezer fővel többet, mint egy éve. Emellett 8400 fővel többen dolgoznak külföldi telephelyen, mint tavaly. Legnagyobb arányban a közfoglalkoztatottak létszáma nőtt, 12,4 százalékkal.

A 15 és 64 év közötti lakosságnak a 66 százaléka dolgozik: a férfiaknak 72,5, a nőknek 59,6 százaléka. A 15 és 24 év közöttieknek a 26,9 százalékának van állása, a 25 és 54 év közöttieket a "legjobb munkavállalási korú" rétegnek is nevezik, nekik 81,9 százalékuk dolgozik.

Az 55 és 64 év közöttieknek viszont csak a 49,4 százalékát foglalkoztatják.

Az uniós foglalkoztatási célokat az Európa 2020 stratégiában határozták meg, eszerint a 20-64 éves korcsoportban 2020-ra el kell érni a 75 százalékos foglalkoztatottságot (uniós szinten), ez jelenleg Magyarországon 71 százalékos.

Kevesebb a regisztrált munkanélküli

A március és május közötti időszakban 251 ezer fő volt munkanélküli, ez az egy évvel korábbi azonos időszakhoz képest 69 ezer fővel kevesebbet jelent. Így jelenleg 5,5 százalékos a munkanélküliség.

A munkanélküliség átlagos időtartama 18,2 hónap, és a munkanélkülieknek a 47,5 százaléka legalább egy éve keres állást, őt tartósan munkanélkülinek számítanak.

Gondban vannak az 55 év felettiek?

Egyre nagyobb problémát jelent a munkaerőhiány Magyarországon, a Randstad elemzése szerint 2030-ra hazánk öreg társadalommá válik, vagyis minden ötödik lakos be fogja tölteni a 65. életévét. A KSH adatokból az látszik, hogy az 55 éven felülieknek épphogy a felét foglalkoztatják.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kutatás szerint a friss diplomások és az idősek aktivizálása megoldást jelenthetne. 

A megkérdezett magyar dolgozóknak a 60 százaléka mondta, hogy a munkahelyén gondoskodnak a friss diplomások bevonását célzó programokról, de csak feleannyian mondták, hogy az 55 év felettiek is megkapják ezt a segítséget.

KATT: Baj lehet a magyar dolgozóknál is: hiába a rutin meg az évek?

Minden második megkérdezett úgy gondolja, hogy a vállalatok sikeres és hosszú távú működéséhez elengedhetetlen az idősebbek megtartása. Emellett a többség úgy véli, hogy az 55 évnél idősebb kollégák is ugyanolyan hatékonyan végzik a munkájukat, mint a fiatalok, és nem vesznek ki több betegszabadságot sem, mint a 35 év alatti munkatársak.

A friss tudás elsajátítása viszont problémát jelent ennek a korosztálynak, amivel a megkérdezettek kétharmada egyet is ért, és ez a nehézség befolyásolja a munkavégzést is.

Egyre többen tanulnak diploma után is

Tavaly közel másfélszer annyi nő jelentkezett OKJ-s képzésre, mint 2014-ben, és nőtt a diplomások aránya is a tanulók között - derült ki a felnőttképzéssel foglalkozó Perfekt Zrt. adataiból. A férfiaknál továbbra is az ipari képzések a legnépszerűbbek, a nőknél a pénzügyi képzések vezetik a toplistát. Az adatok szerint egy átlagos OKJ-s hallgató 25 és 34 év közötti, nő, és minimum középfokú végzettséggel rendelkezik. Ez azt mutatja, hogy sokan választják felsőfokú tanulmányaik, vagy gyermekvállalás után ezt a képzési formát.

NEKED AJÁNLJUK
Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?