Így spórolj az iskolakezdésen

Így spórolj az iskolakezdésen

2015. augusztus 31. 16:34

A KSH adatai alapján az utóbbi öt évben folyamatosan csökkent a tankönyvek ára, azonban a tanévkezdés során a könyvbeszerzés mellett jelentkező, akár több tízezer forintot is elérő egyéb kiadás különösen a többgyermekes családok számára jelenthet óriási terhet. A Nézőpont Intézet kutatása szerint előfordul az is, hogy a szülők inkább más költségen spórolnak, csak hogy a gyermek(ek)nek minden eszköze meglegyen az iskolakezdésre. Pedig van mód a spórolásra: mutatunk 4-et.

1. Türelem!

Hasonlóan a pénzügyeink minden területéhez, itt is fontos az előzetes tájékozódás.

Nem szabad elkapkodni a tanszervásárlást, és rögtön az első boltban megvenni valamennyi szükséges eszközt. Érdemes akár több áruház árait összehasonlítva alaposan körülnézni, valamint arról sem szabad megfeledkezni, hogy sok üzletben szeptember elseje után is tartanak az akciók. A vásárlást és az ár-összehasonlítást akár az interneten is megtehetjük. A pontos költségtervezés érdekében pedig hasznos lehet előre meghatározni, hogy melyik tanszerre mekkora összeget szánunk, így elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket.

Az internetes tájékozódás nagy előnye, hogy sok áruházból akár online is megvásárolhatjuk a kiszemelt akciós árut, így a kiadások mellett nem csak időt, hanem a kényelmetlenségeket is megspórolhatjuk.

2. Nem kell mindent lecserélni!

Amit lehet, érdemes használtan venni. Ha már legalább a második évét kezdi a gyermek az iskolájában, akkor érdemes leltárt készíteni az előző évből maradt tanszerekről, hogy mi az, ami az idei éven is használható. Gyakran derül ki, hogy maradtak még üres füzetek, használatlan tollak, ceruzák. Ha kistestvér is van a családban, kérjük meg gyermekünket, próbálja meg használható állapotban tartani a tanszereket.

3. Ne halmozzunk fel felesleges készleteket!

Azokból a dolgokból - például ragasztó vagy filctoll -, amelyeket nem használnak minden nap a gyerekek az iskolában, ne vegyünk a szükségesnél nagyobb mennyiséget, amennyiben valamelyik elfogy, év közben gond nélkül pótolhatjuk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

4. Kérdezzük meg ismerőseinket

Zeneeszközök, sportfelszerelések, kötelező olvasmányok. Ezek olyan eszközök, amelyekre szinte minden gyereknek szüksége volt az iskolában, így előfordulhat, hogy ismerőseink polcain is ott porosodik néhány számunkra hasznos könyv, vagy egy használaton kívüli tornazsák. Amit lehet, próbáljunk meg kölcsönözni, szomszédoktól, ismerősöktől kölcsönkérni, közösségi cserebere-programot szervezni.

Gyermeke taníttatása, jövője, boldogsága talán az egyik legfontosabb célja minden szülőnek. Éppen ezért a tanszerek beszerzése a legtöbb család számára kiemelten fontos. Az ilyenkor felmerülő, váratlan költségek előteremtésére jó megoldás lehet a személyi kölcsön, amely 100 ezer és 5 millió forint között igényelhető, ráadásul az OTP Banknál most akciósan. Így a kezdeti költségek nem egyszerre jelentkeznek a család számára, hanem havonta, tervezhetően

- mondta el dr. Rajmonné Veres Ibolya, az OTP Bank Fogyasztási Hitelek Főosztályának igazgatója, aki úgy véli, hogy egy kedvezményes személyi kölcsön sokat segíthet egy a nyaralás és táborozás költségei után anyagilag kimerült családnak az átmeneti pénzügyi akadályok leküzdésében.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18