16 °C Budapest

Most akkor kötelező, vagy sem a délutáni iskola?

Pénzcentrum
2013. szeptember 6. 09:32

Nem kötelező délután négyig az intézményben maradniuk az általános iskolásoknak - nyilatkozta a közoktatásért felelős helyettes államtitkár az InfoRádiónak. Sipos Imre hangsúlyozta: a szülő kérésére a tanulót korábban is haza lehet engedni.

A köznevelési törvény előírása szerint az általános iskoláknak biztosítaniuk kell azt a lehetőséget, hogy az 1.-8. osztályos tanulók 16 óráig foglalkozásokon vehessenek részt az intézményben. Másfelől azonban a tanulók kötelességévé teszi, hogy részt vegyenek a kötelező és a választott, továbbá az általános iskolában a 16 óráig tartó egyéb foglalkozásokon.

Ám a jogszabály ehhez azt is hozzáfűzi, hogy erről a szülő kérésére a tanulót haza lehet engedni - mutatott rá Sipos Imre. Amennyiben a szülő tud a gyermekéről gondoskodni, akkor megteheti - hangsúlyozta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: indokolt esetben az iskolaigazgató elengedi a gyermekeket, mint ahogy eddig is így történt. Ugyanakkor ha az intézményvezető tudomására jut , hogy egy tanuló nem biztonságos környezetbe kerül, nyilván ezt mérlegelni fogja és eszerint hozza meg döntését - jelezte.

Sipos Imre azt is elmondta, hogy a korábbi napközis rendszerhez képest most megfordult a logika. Eddig a gyermekek kérhették, hogy az iskola szervezzen tanulószobai foglalkozást számukra, most viszont az intézményeknek kell mindezt pedagógiai programjukban biztosítaniuk. Az iskolák eddig is szerveztek sport és más jellegű foglalkozásokat, ezt most a jogszabály is rögzíti - mutatott rá.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Azt is jelezte: Hoffmann Rózsa államtitkár korábbi nyilatkozata arra vonatkozott, hogy a foglalkozás 16 óráig történő biztosítása átmenet lehet az egész napos iskola felé.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 28. szerda
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?