2021. január 24. vasárnap Timót

Számokon az igazi nyugdíjas-katasztrófa: döbbenetes, mi vár az idős magyarokra


Brutálisan alacsony Magyarországon a születéskor várható átlagos életkor, olyannyira, hogy a hazai adatnál csak 4 EU-s országban mértek rosszabbat. Ennél is döbbenetesebb az a tény, hogy egy 65. életévét betöltött magyar nyugdíjas hazánk egyes régióiban mennyire kevés plusz életévvel számolhat nyugdíjasként. Persze a nőknél jobb a helyzet, mint a férfiaknál, de még így is gyakorlatilag elérhetetlen távolságra vagyunk egyes spanyol, francia vagy éppen olasz régióktól.

A legfrissebb európai összehasonlító adatok szerint egy átlagos EU-ban született egyén várható életkora 81 év. A nők esetében ez valamivel magasabb, 83,7 év, míg a férfiaknál a szám 5,5 évvel kevesebb, 78,2 év. Nem meglepő az az adat sem, hogy az unió összes régiójában hosszabb életre számíthatnak a nők, mint a férfiak. 

Magyarországon ennél azonban sokkal rosszabb a helyzet. A legutóbbi, 2018-as méréskor hazánkban egy újszülött várható élettartama mindössze 76,2 év volt, ami az összesített EU-s lista

4. legrosszabb eredménye.

Mögöttünk tehát csak három ország végzett. Legrosszabb helyen Bulgária, ahol a várható élettartam csupán 75 év, amit Románia követ 75,3 évvel, majd közvetlenül mögöttünk Litvánia következett 76 évvel.

Összehasonlításképpen érdemes megnézni, hogy az EU éllovas Spanyolországban a várható élettartama az embereknek 83,5 év, ez az EU-s átlagnál 2,5 évvel több, de például a magyarnál már 7,3 évvel (!) magasabb. Hasonlóan magas a várható átlagéletkor Olaszországban, ott 83,4 év, míg az EU harmadik helyén holtversenyben Ciprus és Franciaország végzett 82,9 évvel. 

Közvetlen szomszédjaink közül Ausztriában a legjobb a helyzet, ott a várható élettartam 81,8 év, ám ettől Szlovénia sem sokkal marad el a maga 81,5 évével. Többi szomszédunk, hozzánk hasonlóan az EU-s átlag alatt szerepel, de azért Magyarország előtt végzett Szlovákia és Horvátország is, utóbbi esetében 78,2, előbbinél 77,4 év a születéskor várható élettartam. 

Bár a magyar adatok, ahogy azt látni is lehet, igen rosszak, öröm az ürömben, hogy 10 év távlatában, 1,8 évet emelkedett a várható élettartam idehaza. Ebből azonban a nemek nem egyenlően vették ki a részüket, a magyar férfiak ugyanis a legfrissebb adatok szerint csupán 72,2 életévre számíthatnak, míg a nők 79,6-ra.

A különbség tetemes, több mint 7 év.

Ráadásul ez az amúgy is magas 5,5-ös átlagos EU-s különbségnél is majdnem két évvel több. 

Aggasztó helyzetben a magyar régiók

Az Eurostat számaiból azt is ki lehet olvasni, hogy az az ember, aki betölti a 65. életévét még mennyi évre számíthat az életéből. A legjobb helyzetben, több mint 20 évnyi plusz élettel észak-spanyol, valamint nyugat-, dél-francia továbbá közép-olasz régiók büszkélkedhetnek. Ezzel szemben a magyar régiók csúnyán leszerepeltek ezen a téren. 

Az összes több száz EU-s régióból (NUT-2) Magyarország, Románia, Horvátország és Bulgária egyes vidékein a legrosszabb a helyet. Az adatok olyannyira sokkolóak, hogy például egy magyar nyugdíjas, aki eléri a 65. életévét, és Észak-Magyarországon lakik, átlagosan mindössze 9,4 plusz évre számíthat még az életében.

Ez az EU-s régiók közül az ötödik legkevesebb!

De nincs jobb helyzetben sokkal az az idős magyar sem, aki az Észak-Alföldön él, itt 65 év fölött még 10 évre lehet számítani, Dél-Dunántúlon 10,4-re, ahogy a Közép-Dunántúlon is. A Dél-Alföldön 11,2-re, Pesten 11,4-re, Nyugat-Dunántúlon 11,5-re, míg a legtöbbre Budapesten, pontosan 13,4-re.

Ez azt is jelenti, hogy egy budapesti nyugdíjas várhatóan 4 évvel tovább él (!), mint egy észak-magyarországi honfitársa.

De náluk még bőven 10 plusz évvel tovább él például egy madridi, dél-francia vagy közép-olasz nyugdíjas, akik így összesen még több mint 20 évet számolhatnak a 65. életévükkor ráadásként.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked