13 °C Budapest

Mi lesz most a nyugdíjakkal? Érik a bankpánik

Pénzcentrum
2015. február 26. 11:20

Ma reggel csökkentette a DRB bankcsoporttól felvehető pénz maximumát a jegybank, így már csak 60 ezer forinthoz juthatnak hozzá az ügyfelek. Megnéztük, mit kell tenni ahhoz, hogy márciusi nyugdíjunkat vagy fizetésünket ne zárolják automatikusan.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott a DRB bankcsoportnál, ahol visszaélések nyomaira bukkantak a felügyeleti biztosok. Emiatt a vizsgálatot kiterjesztették a Buda-Cash Brókerházra is, ahol 100 milliárd forintos, több évtizeden keresztül folyó visszaélések nyomait találták.

FRISS! Dühödt tömegek a bankok előtt: lökdösődés, kiabálás is volt - KATTINTS!

Hogyan érinti a botrány az ügyfeleket?

A felügyelet a bankok betéteit zárolta és az ügyfelek pénzét egymillió forintos határ felett zárolta, amit ma reggel 60 ezer forintra csökkentett, vagyis az ügyfelek a nyugdíjukhoz vagy fizetésükhöz is csak korlátozottan férnek hozzá. Az ügyben több városi önkormányzat (akik nem tudják az alkalmazottak béreit kifizetni) mellett sok magánszemély is érintett.

A jegybank csütörtök délután kiadott tájékoztatója szerint a limit csökkentésére azért volt szükség, mert a bankok fizetőképessége lényegesen rosszabbnak bizonyult az előzetesen vártnál, vagyis a visszaélések száma igen jelentős lehetett.

Mit tehetnek az ügyfelek?

Mivel a bankszámlákat előre nem látható időre zárolták, ezért érdemes lehet új bankszámlát nyitni egy másik banknál, hogy megkapjuk a fizetésünket. A nyugdíjasok esetében viszont a nyugdíjfolyósítás átcsatornázása három hónapba is beletelhet, mi lesz így a nyugdíjakkal?

A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság tájékoztatja azon ügyfeleit, akik eddig a DRB-Bankcsoportnál vezetett számlájukra kapták nyugdíjukat, hogy a DRB csoportnál elrendelt korlátozások miatt 2015. március hónapban postai úton kapják kézhez ellátásukat. Az előbbiekről és a további teendőkről az érintettek részére 2015. március hónap első hetében tájékoztató kerül kiküldésre

- olvasható az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóság (ONYF) honlapján. Ez azt jelenti, hogy várhatóan a vizsgálatok befejezéséig (de márciusban biztosan) a postástól kapják meg a nyugdíjukat az érintett bankok ügyfelei.

Kattints! Bankpánik: Miskolcon már sorban állnak a pénzükért

Mi lesz a bankok sorsa?

A DRB bankcsoport négy regionális bankból áll:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • BRB BUDA Regionális Bank
  • DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank
  • Dél-Dunántúli Takarék Bank
  • ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank
A négy intézmény összesített betétállománya 120 milliárd forint volt és a zárolások nagyjából 120 ezer ügyfelet érinthetnek.

 Az MNO szerint az ügyfelek nagy része még reménykedik abban, hogy a bankja hamarosan kinyit, ezért van, aki nem is akar máshol számlát nyitni. A ma délelőtti MNB bejelentés viszont arra enged következtetni, hogy az ügyfeleket az Országos Betétvédelmi Alap (OBA) kártalanítja majd. Az egyelőre kérdéses, hogy mi lesz a bankok sorsa, ezt ugyanis csak a felügyeleti eljárás végén láthatjuk biztosan.

Az OBA kártalanítás lényege egyébként, hogy minden ügyfél elhelyezett betéte után 100 ezer euró (nagyjából 30 millió forint) összeghatárig kifizeti az ügyfelek bankban tartott pénzét. Ennél rosszabbul járnak, akik a Buda-Cashnél vezettek számlát, esetükben ugyanis a Befektető-védelmi Alap (BEVA) kártalanít, hatmillió forint értékig. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem