2018. december 14. péntek Szilárda

Érik a nyugdíjkatasztrófa: félelmeik miatt bukhatják a gondtalan időskort a magyarok


Noha aligha számíthatunk a jövőben magas nyugdíjakra, mégis jelentősen alacsony a nyugdíj-megtakarítások aránya - derült ki a Portfolio Öngondoskodás 2018 című konferenciájának egyik panelbeszélgetésén. Pedig a beszélgetés résztvevői szerint a lakossági nyugdíj-megtakarításnak legalább olyan alapvetőnek kéne lennie, mint a folyószámla meglétének.


Noha a lakosság körében egyre népszerűbb a nyugdíjbiztosítás, az állami támogatás és a viszonylag magas hozamok ellenére a lakossági megtakarítási formák közt még mindig nem elég magas az arány. A beszélgetés résztvevői szerint ennek több oka is van. Bár a lakosság tisztában van vele, hogy időskori megélhetéséhez szükséges lenne valamilyen megtakarítás, mégis kevesen szánják rá magukat a nyugdíjpénztári befizetésekre. Egyfajta kognitív disszonanciával találkozhatunk tehát, mondta Nagy Koppány, az MNB - Biztosítás-, pénztár- és közvetítők felügyeleti igazgatóság igazgatója.

Az egyik legfőbb ok, amelyben a panel résztvevői egyetértettek, az a lakosság hosszú távú befektetésektől való félelme. Meglepő módon igaz ez akkor is, ha a hosszú távra szóló nyugdíjbiztosítással magasabb hozam érhető el, mint a legtöbb rövid távra szóló befektetéssel. A magyar lakosság viszont - minden bizonnyal elsősorban a rövid távú biztonság miatt - inkább preferálja a likviditást a magas hozamokkal szemben (ennek jele, hogy az ügyfelek jelentős hányada tartja negatív hozamú folyószámlán a pénzét).

A megoldást a lakosság pénzügyi tudatosságának növelésében, valamint a tanácsadók képzésében látták többen, így Somogyi Péter, a Budapest Bank lakossági termékmenedzsment és privátbanki vezetője.

A lakosságnak egyszerűen fel kell ismernie hosszú távú érdekeit, és nem szabad félnie a hosszú távú befektetésektől, amelyek egyben magasabb hozamot is biztosítanak számukra.

 Ebben a tekintetben már van némi javulás Parádi-Varga Tamás, az SPB Befektetési Zrt. vezérigazgatója szerint.

Ugyanakkor a vállalatok szerepét emelte ki Nagy Csaba, az OTP Önkéntes Nyudíjpénztár, Pensions Europe IT tagja: míg a kilencvenes években a nyugdíjcélú befizetések 80 százaléka érkezett a vállalatoktól, ma ez 30-32 százalékra apadt, ezt a tendenciát pedig nem felétlenül ismerte fel a jogalkotó, amelynek - a résztvevők szerint - nagyobb szerepet kéne vállalnia a lakosság átirányítására hosszú távú megtakarítások felé.

Többen kiemelték a nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) kérdését is, amelyet a résztvevők közül többen is nem a legmegfelelőbb befektetési formának ítéltek, hiszen a tartós befektetési számla (TBSZ) gyakorlatilag jobb feltételekkel biztosít hosszú távú megtakarítási lehetőségeket. Somogyi Péter szerint ezért a struktúra átértékelésre szorul.

Természetesen a nyugdíjbiztosítások alacsony hányada egy további okra is visszavezethető: a lakosságnak csak egy alacsony hányada teheti meg, hogy félretegyen az időskorára, a fő probléma viszont, hogy egyébként sokan azok közül sem kötnek biztosítást, akik ezt megtehetnék. A résztvevők véleménye egyezett abban, hogy ezt a problémát leginkább a lakosság tudatosabbá nevelésével lehet csak megoldani.

Ahogy ma már nem kérdés, hogy mindenkinek van folyószámlája, ne legyen kérdés a nyugdíjpénztári megtakarítás sem!

- mondta Nagy Csaba.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,6 százalékos THM-el, és havi 57 332 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 773 forintos törlesztőt ígér a 2,69 százalékos THM; míg az UniCredit Banknál némileg magasabb, 3,40 százalékos THM is alacsony, 55 028 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen Bank, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek, és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 5 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas újítás a magyar bankokban: órákon belül utalják a pénzt, ha megszorultál
Azért csak óvatosan a csábító pénzügyi ajánlatokkal!


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk