6 °C Budapest
Elderly woman in glasses thoughtfully looking out the window.

Újabb rendkívüli nyugdíjemelés jöhet nemsokára? Nem csitul a drágulás, valamit lépni kell

2023. január 22. 08:59

Egy év alatt négyszer kaptak nyugdíjemelést az idősek, akik tavaly prémiumban és 13. havi juttatásban is részesültek, az infláció azonban még mindig gyorsabban nő, mint a magyar nyugdíjak- mondta Farkas András nyugdíjszakértő.

2022-ben a nyugdíjasok háromszor - januárban, júliusban és novemberben - kaptak nyugdíjemelést, összességében 14 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak. Emellett 13. havi nyugdíjban is részesültek februárban az idősek, és egy kisebb összegű prémiumot is kaptak novemberben, amindek maximális összege 10 ezer forint volt - sorolta az InfoRádiónak Farkas András nyugdíjszakértő.

Azonban a nyugdíjasinfláció múlt évben 15,2 százalék volt, magyarán csak az emelésket figyelembe véve a nyugdíjak vásárlóértéke 1,2 százalékkal maradt el a tényleges inflációs hatástól. A szakember szerint ráadásul az idősek jobban megérzik a drágulást, hiszen ők főként élelmiszerre költeniek, illetve a rezsire, ezek pedig az inflációt meghaladóan drágultak.

Azt pedig már most borítékolni lehet, hogy a januári 15 százalékos nyugdíjemelés nem lesz elegendő az idei év inflációjának az ellensúlyozására.

Farkas András arra hívta fel a figyelmet, hogy az alapul vett előrejelzés szerint nem 15, hanem 15 és 19,5 százalék közé várható a 2023-as drágulás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pótlólagos nyugdíjemelésnek 5 százalék körüli értéket kell majd elérnie, vagy már június-júliusban, de legkésőbb novemberben

- mondta a szakember. Hozzátette, a 13. havi nyugdíj összege 12 hónapra levetítve olyan, mintha 8,3 százalékos plusz emelést kapnának az idősek, és ehhez képes kell mérni azt, hogy az élelmiszerárakkal és energiaárakkal még ez az emelés sem biztos, hogy elegendő lesz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 1. szerda
Ignác
5. hét
Február 1.
A civilek napja
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?