Close up of a senior man doing his bills at home

Nyugdíjemelés 2023: ez a kalkulátor megmutatja kinek, mikor és mekkora összeg érkezik januárban

2023. január 1. 12:04

2023. januártól 15 százalékkal emelkedik Magyarországon az öregségi nyugellátás összege - és számos más járandóság. Jövőre a jogosultak ugyanúgy számíthatnak a 13. havi nyugdíj utalására februárban, a nyugdíjprémium jövője még kérdéses. Ez alapján az átlagos nyugdíj összege 215 ezer forintra emelkedhet jövőre Magyarországon. A Pénzcentrum 2023-as nyugdíjemelés-kalkulátora pedig azt is megmutatja, kinek pontosan mekkora összeg érkezhet a jövő év elején.

December 13-án jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a 2023. évi nyugdíjemelés mértékét, mely jövőre 15 százalék lesz. Az utóbbi évek rendkívüli, évközi nyugdíjemelései miatt nehezebb követni, kinek mekkora összeg járhat jövőre, ezért a Pénzcentrum elkészítette a 2023. évi nyugdíjkalkulátort. Ezzel bárki kiszámíthatja, mekkora lesz a nyugdíjemelés összege, milyen összegű nyugdíj érkezik januárban, és a 13. havi nyugdíjjal együtt milyen összegre lehet számítani februárban. Ugyanis az év első két hónapjában összesen három havi emelt nyugdíjösszegre számíthatnak a jogosultak. A kalkulátorba elég mindössze a decemberi nyugdíj összegét beírni.

Nyugdíjemelés 2023. január 1-től

A törvény szerint a nyugdíjakat januárban a költségvetési törvényben előrejelzett inflációs mértékkel kell megemelni, ez az érték még nem nyilvános, december 22-e környékén közölheti az MNB. Azt azonban már bejelentették, hogy 2023. január 1-jétől a nyugdíjakat 15 százalékkal emelik. Mennyit is jelent azonban ez az összeg?

Mivel százalékos emelésről van szó, 200 ezer forintos nyugdíjösszeg esetén 30 ezer forintos havi emelésre számíthatnak a jogosultak, 500 ezer forintos, jóval az átlag feletti nyugdíj esetén 75 ezer forintnyi pluszpénz érkezik januártól. Aki azonban kisnyugdíjból él, például 120 ezer forintból, annak 18 ezer forinttal emelkedik csak a járandósága. Pedig a kenyér kilója mindenki számára több mint 800 forintba kerül, míg egy éve a 450-et sem érte el, és 2020-ban még a 400-tól is messze volt.

Azonban a jelenlegi nyugdíjrendszer szerint százalékosan kell emelni a nyugdíjakat, így a kis nyugdíjból élők kisebb összegekre, a luxusnyugdíjasok akár hatszámjegyű emelésre is számíthatnak januártól, a várható infláció mértéke alapján.

2023. évi nyugdíjkalkulátor

A Pénzcentrum kalkulátorával bárki pontosan kiszámíthatja, milyen nyugdíjösszeg érkezik 2023 januárjában és februárjában, csak a 2022. december havi nyugdíj összegét kell megadni hozzá!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mikor jön a januári nyugdíj utalással, postán 2023-ban?

A 2023. januári nyugdíj, ha minden az eddigi ütem szerint zajlik, várhatóan január 12-én érkezhet. A 2023-ra vonatkozó hivatalos utalási időpontok még nem ismertek, viszont a nyugdíj utalás általánosságban mindig a hónap 12. napjához legközelebb eső első munkanapjára esik (az utalás a Magyar Államkincstártól érkezik). Minden nyugdíjas számára választható a nyugdíj kifizetése postai úton, illetve bankszámlára utalás formájában is. Amennyiben a nyugdíjat 2023-ban utalással kéri az érintett, akkor a nyugellátás összegének jóváírása egy napot vesz igénybe, de a postai nyugdíj kifizetés sem tart sokkal tovább – utóbbi dátumokat egyszerűen ellenőrizhetjük a postai nyugdíj kifizetési naptárban.

Mikor érkezik a 13. havi nyugdíj utalás 2023-ban?

A 13. havi nyugdíjat, ha minden az eddigi ütem szerint zajlik, várhatóan a februári utalással egyidőben, várhatóan február 10-én utalják.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. február 8. 20:53