20 °C Budapest
Growing old isnt for sissies. Shot of a depressed senior man sitting on his bed at home

Egy lépésre vagyunk a nyugdíjkatasztrófától: iszonyatos időkre készülhetnek az idősek

2022. október 17. 16:04

Nem csak Magyarországon, egész Európában öregszik a társadalom, az előrejelzések szerint 30 év múlva már 50 év körül lesz az átlagéletkor egyes régiókban, ami komoly aggályokat vet fel. Az hogy tovább élünk, feltétlenül jó hír, ám értelemszerűen a passzív éveink nyúlnak meg, amikor már nem dolgozunk, és sokan gondozásra, szorosabb felügyeletre szorulnak. Éppen ezért ma már elengedhetetlen, hogy aktív korban gondoljunk arra, mi lesz velünk később, kizárólag az állami gondoskodásban bízni felelőtlenség.

Nem csak Magyarországon, egész Európában öregszik a társadalom, az előrejelzések szerint 30 év múlva már 50 év körül lesz az átlagéletkor egyes régiókban, ami komoly aggályokat vet fel. Az hogy tovább élünk, feltétlenül jó hír, ám értelemszerűen a passzív éveink nyúlnak meg, amikor már nem dolgozunk, és sokan gondozásra, szorosabb felügyeletre szorulnak. Éppen ezért ma már elengedhetetlen, hogy aktív korban gondoljunk arra, mi lesz velünk később, kizárólag az állami gondoskodásban bízni felelőtlenség.

A világ fejlett országainak lakossága rohamos ütemben öregszik, 2021-ben az Európai Unióban az átlagéletkor 44,1 év volt, szemben a 2020-as 43,9 évvel. Az EU legtöbb fővárosi régiójában viszonylag fiatal volt a lakosság, bár a legkülső francia régióban, Mayotte-ban volt messze a legalacsonyabb a medián életkor (17,7 év), amelyet Guyane követett (26,3 év).

Az EU-ban 8 olyan régió volt tavaly, ahol a medián életkor 2021-ben legalább 50 év volt: a keletnémet Chemnitz, Sachsen-Anhalt, Mecklenburg-Vorpommern, Brandenburg és Thüringen, valamint az olaszországi Liguria és Friuli-Venezia Giulia, illetve a spanyolországi Principado de Asturias - olvasható ki az Eurostat statisztikáiból. Az ábrán az uniós országok átlagéletkorát a fekete pontokkal jelöltük, azon belül az ország régióiban legalacsonyabb, illetve legmagasabb átlag pedig a szürke sávban helyezkedik el.

Hazánkban az átlag 42,6 év, de ami ennél fontosabb az az, hogy miként fog alakulni ez az érték 10, 20, illetve 30 év múlva. Az előrejelzések szerint a medián életkor Magyarországon

  • 2030-ban 43,8- 47,8 év;
  • 2040-ben 45,4 év - 48,6 év;
  • 2050-ben 46,1 év – 49,3 lesz.

Ez többek között azért is óriási probléma, mivel egy folyamatosan öregedő társadalom, ahol kevés az aktív fiatal, már nem tudja eltartani az időseket. Nem csak a nyugdíjra kell itt gondolni, habár az is nagy probléma, de a gondozási feladatokat sem szabad figyelmen kívül hagyni.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy kutatás szerint akár már 2050-ben elérheti a 200 százalékot a magyar öregedési index a legfrissebb előrejelzések szerint. (A KSH által mért úgynevezett öregedési index azt mutatja meg, hogy száz 14 év alatti lakosra hány 65 éves vagy annál idősebb ember jut egy-egy térségben vagy országban.)

Vagyis demográfiai változások nélkül sokkal több nyugdíjast kell eltartania az aktív dolgozóknak. 

Nagyon sokan úgy vélik, hogy az állami nyugdíj csökkenni fog, és nem lesz elegendő arra, hogy biztosítsa az időskori megélhetésüket. Számukra az egyetlen alternatívát a nyugdíj-előtakarékosság jelenti. Aki időben elkezd gondoskodni önmagáról, az évek során jelentős összeget halmozhat fel idősebb napjaira.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem