6 °C Budapest
Tusnádfürdõ, 2022. július 23.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök elõadást tart a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban az erdélyi Tusnádfürdõn 2022. július 23-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Megszólalt Orbán Viktor: nehéz év lesz 2023, de a nyugdíjasok kapnak prémiumot

2022. szeptember 30. 08:05

Orbán Viktor ma reggel a Kossuth Rádióban beszélt az energiaválságról, a hazai gázellátottságról, és arról, hogy a nyudíjasok novemberben készülhetnek inflációkövető korrekcióra. A jövő évi költségvetést decemberben fogják a megemelkedett energiaárakhoz igazítani.

Orbán Viktor reggel a Kossuth Rádióban többek között elmondta, hogy jelenleg komoly válság van Európában, emiatt kellett itthon árstopot bevezetni, mert elszálltak a nemzetközi árak. Az elhúzódó háború miatt továbbra is rendkívül magasak az energiarák. Emiatt az óriási drágulás várhatóan hosszabb ideig velünk marad. Az energia felára szerinte beépülhet a gazdaságba, és a következő 5–10 év gazdaságára komolyan kihathat, az inflációt pedig tovább hajthatja. Orbán értelmezése szerint ebbe belejátszanak a szankciók, melyeket a miniszterelnök szerint hathónapos időszakra szokás bevezetni.

Az energiaellátással kapcsolatban elmondta a miniszterelnök, hogy itthon sikerült annyira feltölteni a gáztárolókat, hogy ez 4–5 hónapig fedezné az ország ellátását. Kiemelte, hogy a magyar családok az átlagjövedelmek alapján nem bírnák az energia piaci árának kifizetését. A cégeket rendkívül negatívan érintheti az energiakrízis, emiatt kis- és középvállalkozások megsegítésére 200 milliárdos programot indítottak, a nagyobb cégeknek pedig gyármentő támogatást terveznek.

Most készül a munkavédelmi akcióterv arra az esetre, ha tömeges elbocsájtások kezdődnének az energiaválság miatt. Orbán elmondta, hogy a bizonytalan helyzetben nehéz lesz előre tervezni a költségvetést, és decemberben módosítják a 2023-as büdzsét az energiaárak miatt. A miniszterelnök elmondta, hogy a nyugdíjasok különösen ki vannak téve a magas inflációnak.

Amennyiben magasabb lesz az infláció a nyugdíjemelésnél az évben, akkor novemberben adhatnak emiatt korrekciót.

Emiatt idén várható egy inflációkövető növelés és egy nyugdíjprémium is, legalábbis ez a kormány terve most.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?