1 °C Budapest
Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: ezek a magyarok aggódhatnak, sokan lecsúsznak majd

Küszöbön a nyugdíjkatasztrófa: ezek a magyarok aggódhatnak, sokan lecsúsznak majd

2021. december 8. 15:31

Nincs előre megírt, biztos recept arra, hogy mi kell a boldog időskor megteremtéséhez. A 30 év feletti magyar lakosság szerint ehhez a harmadik X betöltése után már változtatni kell az addigi életvitelen, és leginkább biztonságos döntésekre, valamint spórolásra van szükség, hogy elejét lehessen venni az időskori aggodalmaknak – derült ki az OTP Nyugdíjpénztár kutatásából. A felmérés arra is rámutatott, hogy minél hamarabb kezdődik el az előtakarékosság és a tudatos gondolkodás, az annál kifizetődőbb lesz a későbbiekben.

A munkában töltött hosszú és fárasztó éveket követően mindenki boldog és kiegyensúlyozott nyugdíjas években reménykedik, és várjuk, hogy learathassuk a munkával töltött hosszú évek beígért gyümölcsét, ahhoz azonban, hogy ez ne csak egy távolban lebegő álom maradjon, időben el kell kezdeni a felkészülést a közel sem olyan távoli időskorra.

Az OTP Nyugdíjpénztás kutatást végzett a gazdaságilag aktív lakosság körében, hogy felmérje, mennyire gondolkodnak előrelátóan a magyarok. Megkérdezték, hogy miben változtattak az életvitelükön az emberek a harmadik X betöltése után. A válaszadók 37 százaléka saját bevallása szerint a felnőttkor előrehaladtával igyekszik biztonságos döntéseket hozni, míg 32 százalék azt állítja, hogy nagyobb figyelmet szentel az anyagi biztonságra és a spórolásra. Az említett korosztály közel egyharmada már fontosabbnak tartja a családjával töltött időt, 29 százalékuk pedig kevesebbet jár el bulizni.

A kiegyensúlyozott időskor receptje

A 60 év felettiek véleményét is megvizsgálták, valamint megkérték őket is, hogy reflektáljanak az elmúlt 30 évükben kialakított változásokra. A megfontoltabb döntések és az anyagi biztonság körükben is kiemelkedően fontosnak bizonyult.

Meglepő lehet azonban, hogy a szórakozási szokásokról másképp vélekedtek: csupán 22 százalékuk állította, hogy 30 éves kora óta kevesebbet járna el bulizni, mint azelőtt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Érdemes minél hamarabb gondolni a jövőre, és figyelmet fordítani az öngondoskodásra, hogy a nyugdíjas évek ne aggodalmakat hozzanak magukkal, hanem a jól megérdemelt kikapcsolódást. Ezt nem is szükséges egy bizonyos kor eléréséhez kötni, a fiatalok akár már a munkába állásuk első napjától, kis összegben is elkezdhetik a nyugdíjcélú megtakarítást.

– mondta Horpácsi Krisztina, az OTP Nyugdíjpénztár főosztályvezetője. Megéri minél hamarabb megkezdeni az időskori előtakarékosságot, hiszen ez hozzájárul ahhoz, hogy a későbbiekben ne okozzon komolyabb fejfájást a megélhetés kérdése, illetve az unokák támogatása. Az idilli nyugdíjas évek legfontosabb hozzávalója tehát a felkészültség: legyen szó hosszútávú tervezésről, anyagi biztonságról vagy körültekintő döntésekről.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?