97-year-old lady with a laptop cimlapi

Itt a kalkulátor: pontosan ennyi pluszpénzt kap egy átlagnyugdíjas novemberben

2021. október 29. 11:13

Hamarosan érkezik a nyugdíjasoknak a novemberi nyugdíjprémium, és -emelés, illetve az emelés miatt visszamenőleg egy összegben járó kiegészítés. Egy átlagos összegű nyugdíj esetén közel 100 ezer forinttal lehet majd több a novemberi összeg, mint az októberi. Azonban a novemberi nyugdíj és a kiegészítések pontos összege attól függ, hogy mekkora is a nyugdíj mértéke, ami alapján az emelés összegét kiszámolják. Az egyénenkénti összeg könnyen kiszámolható a Pénzcentrum kalkulátorával. 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Október elején jelent meg a Magyar Közlönyben a nyugdíjprémiumról és a kiegészítő nyugdíjemelésről szóló rendelet, amelynek értelmében november 1-jétől (január 1-i visszamenőleges hatállyal) 1,2 százalékos emelés jön a nyugellátásra és nyugdíjszerű ellátásra jogosultaknak.

A rendelet alapján a 2021. novemberi ellátásokat a jogosultak számára már emelt összegben kell folyósítani és a január—október időszakra járó emelés összegét (valamint a tizenharmadik havi nyugdíj után járó összeget is).

Azt is rögzítették, hogy idén, egyszeri alkalommal egységesen 80 ezer forint nyugdíjprémiumot fizetnek a jogosultaknak.

De pontosan mennyi az annyi? A számítás egyénenként változik. Annyi biztos, hogy 2021. január 1-jén az öregségi nyugdíj összege átlagosan havi 150 571 forint volt, ez a 2021. évi költségvetési törvény módosítását követően évközben 0,6%-al emelkedett így nyártól már nagyjából 151 475 forint lehetett ez az összeg. A fentiek, és a Pénzcentrum kalkulátora alapján tehát, aki az átlagos összeget kapja, annak novemberben 251 924 forintot fognak folyósítani.

Kiderült az is, hogy azok az idősek,

akik a legalacsonyabb, 28 500 forintos havi ellátást kapják, most kicsivel több mint 112 ezer forintra számíthatnak.

Ha valakinek 100 ezer forint körüli a nyugdíja, akkor a novemberi utalással kb. 190 ezer forintra számíthat. Átutalás esetén november 11-én csütörtökön várható az összeg, a Posta pedig minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat.

A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az ún. nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 24. hétfő
Timót
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?