27 °C Budapest
An elderly woman holds an open black empty coin purse in her hands on the lap, the concept of poverty, finance, retirement

Ennyi lesz a nyugdíjemelés júniustól: a legtöbben még 1000 forintot sem kapnak

2021. május 19. 15:23

Megjelent a kormányrendelet a júniusi kiegészítő nyugdíjemelésről. Az ellátások 0,6 százalékkal emelkednek. Ez annyit jelent, hogy egy átlagos nyugdíjasnak 890 forinttal lesz magasabb az eláátása, ám a legkisebb nyugdíjból élőknek még 200 forint emelés sem jut.

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet a júniusi kiegészítő nyugdíjemelésről, amely szerint a nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások (ilyenből 27 fajta van) 0,6 százalékkal emelkednek év elejéig visszamenőleg.

Az emelés a tizenharmadik havi járadékra is vonatkozik, a jogosultak a júniusi folyósítással kapják meg az első magasabb összeget és a visszamenőleges emelés mértékét.

Az átlagnyugdíj 148 450 forint volt az év elején, így a mostani emelés havi 890 forint pluszt jelent egy átlagos nyugdíjasnak. A 28 500 forintos minimális nyugdíj 171 forinttal nő.

Mivel most tehát visszamenőleg egy összegben csapják hozzá az emelt járandósághoz a pluszt, így júniusban a májusihoz képest átlagosan durván 5500 forinttal magasabb nyugdíj érkezik annak, aki a 148 450 forintos ellátást kapta.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nyugdíjemelésre azért volt szükség, mert a kormány 3 százalékos prognózisát jelentősen meghaladhatja az infláció. Az MNB előrejelzése szerint 2021-ben 3,9-4 százalékkal nőhetnek a fogyasztói árak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?