8 °C Budapest

Karácsonyi támogatások: ennyi készpénzt kaphatnak vidéken a nyugdíjasok, rászorulók

2020. december 14. 05:35

Több fővárosi kerülethez hasonlóan több vidéki város és község önkormányzata is a koronavírus és az adóelvonások mellett is támogatást oszt a településen élő nyugdíjasoknak. Összeszedtük, ahol már tudni lehet, mit adnak és hogyan lehet igényelni. 

Számos fővárosi kerülethez hasonlóan - ahogyan az korábbi körképünkben szerepelt - több vidéki település is pénzt vagy csomagot oszt az ott élő nyugdíjasoknak. Van, ahol ezt specifikusan a koronavírus miatt teszik meg, máshol egyszerűen a régóta működő rendszeres támogatást folytatják idén is. Van, ahol igényelni kell, máshol viszont automatikusan adják mindenkinek. 

Ami érdekes, hogy messze nem csak a nagyobb városok közt akadnak, amelyek ki tudnak gazdálkodni egy ilyen juttatást, listánkban számos község is található - igaz, ezeken a helyeken az érintett idősek száma a teljes lakossággal együtt jóval kisebb. Gyűjtésünk értelemszerűen nem teljes, érdemes az esetleges lehetőségekről saját önkormányzatunknál érdeklődni, illetve figyelni a helyi médiumok cikkeit. 

Dunakeszi

A Pest megyei 43 ezres város vezetése korábban az Idősbarát Önkormányzat díját is elnyerte, ennek egyik oka, hogy évek óta hagyományosan ajándékcsomagot juttatnak el a 65 év feletti városlakókhoz. Ezt idén a járvány alatt sem szakítják meg, a kézbesítésekre ugyanakkor mivel idén tizedannyi önkéntes tudja átvenni, korán regisztrálni kellett, aki ezt nem tette meg, ők személyesen tudják átvenni a város ügyfélszolgálatán, a könyvtárban, illetve a VOKE közösségi házban. (Dunakeszi Post)

Dunaszeg

A Győr mellett ezerhétszáz lelkes községben december 7 és 11 között vitték ki a Magyar Vöröskereszt helyi önkéntesei a 70 év felüleieknek az önkormányzat ötezer forintos támogatását, amelyet kizárólag ezeken a napokon vehetett át az érintett vagy családtagja. (dunaszeg.hu)

Dunaszentpál

A hatszázfős Győr-Moson-Sopron megyei község idén is a fogyatékkal élők részére, a 65 év felettieknek, valamint a gyermekes családoknak 6.000Ft/fő támogatást juttat. Ezt egy letölthető űrlap kitöltésével lehetett igényelni december 4-ig. (dunaszentpal.hu)

Dunaújváros

A fejéri megyei jogú városban a kisnyugdíjasok magasabb összeget kapnak. A nyugdíjminimum duplája fölötti ellátásban részesülők 5 ezres, míg az az alatt keresők 8 ezres utalványt kapnak, amelyet postán legkésőbb december 23-ig kézbesítenek. Az ötezreset a minimum ellátás hétszeresénél többre jogosult idősek nem kapják meg. (Duol)

Páhi

A  Bács-Kiskun megyei községben az egyedül élő hetven év felettiek háztartásonként 7500, a közös háztartásokban élők pedig 10 ezer forintot kapnak. Ez a településen 120 embert érint, ők december elejéig jelezhették az igényüket, a pénzt pedig december 20-ig folyósítják. Rajtuk kívül húsz három vagy több kisgyereket nevelő család is kapott segítséget. (Vira)

Szeged

A megyeszékhely önkormányzata civil szervezeteket kért fel, hogy segítsenek felkutatni a leginkább rászoruló szegedi családokat, akik egyenként közel 6 ezer forint értékű, alapvetően tartós élelmiszereket tartalmazó csomagot vehetnek át. (Szeged.hu)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hódmezővásárhely

A csongrádi megyei jogú város a rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesülő családokat gyermekenként 4 ezer forintos, egyszeri ajándékutalvánnyal segíti. Az utalványokat közel 600 gyermek szüleinek postázzák ki. (Hódpress

Kalocsa

A 65 felettieknek szánt 5000 forintos ajándékot a héten átadták a postának, akik két héten belül ki is szállítják. Ez az összeg egyébként emelt, a korábbi években 2, majd 3 ezret adtak az időseknek, akik karácsony mellett húsvétkor is kapnak pénzt. (KaloHirek)

Tiszavasvári

Az önkormányzat weboldala szerint a 65 éven felülieknek szánt támogatást november közepéig lehetett igényelni egy nyomtatványt a a kihelyezett gyűjtődobozba bedobva vagy e-mailben. Ugyanakkor azt az oldal nem említi, mekkora lehet ezeknek az összege, illetve hogy ez változó-e vagy mindenkinél egységes.

Nyíregyháza

A város postán küldi ki 2500 forint értékű csomagját a helyi szépkorúaknak egészen december közepéig. Ezekben szaloncukor, kávét, teát, csokoládét, kekszet és egyéb, az ünnephez kapcsolódó élelmiszerek találhatnak. A csomagot hét éve küldik szét, idén 25 750 embernek. (Szon)

Solymár

Húsz olyan család kapott 20 ezer forintos támogatást, akik nem kapnak rendszeres segélyt. Őket a polgármesteri hivatal, az óvoda, az iskola és az Ezüstkor Szociális Gondozóközpont választotta ki, a csomagokat a héten kivitték.

Pacsa

Két és félmilliós minisztériumi támogatásból 134 erdei köbméter keménylombos tűzifát vásároltak, amelyet október végéig leadhatott igények alapján osztják ki rászorulóknak. (Zaol)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem