16 °C Budapest

Ilyen kevés magyar fiatal gondol a jövőre: hogy lesz így nyugdíjuk?

2019. április 25. 13:30

A boldog nyugdíjaskor helyett nehézségekkel teli idős évek várhatnak a magyar lakosság nagy részére. Az OTP Öngondoskodási Indexe szerint az emberek kezdik felismerni a problémát. A válaszadók 62 százaléka gondolja úgy, hogy nehezebb megélhetése lesz, mint a szüleiknek volt. A fiatalabb generációk is egyre inkább szembesülnek a nyugdíjaskorban várható problémákkal. Az Y generáció (1981-1996 között születettek) csaknem fele, a Z generációnak (1997-ben vagy azután születettek) pedig majdnem a harmada tartja küzdelmesnek a mai magyar nyugdíjasok helyzetét. Egyre nő a fiatal új belépők száma, azonban még mindig van hova fejlődni.

A magyar lakosság is kezdi felismerni, hogy nyugdíjaskorban anyagi szempontból küzdelmes időszakkal kell szembenéznie, tenni azonban nem tesznek annak érdekében, hogy ne így legyen. A kutatásban résztvevők 62 százaléka gondolja úgy, hogy nehezebb lesz a megélhetése nyugdíjaskorában, mint a szüleinek volt, 35 százalék szerint pedig az állami nyugdíj nem lesz elegendő a biztos megélhetéshez. A KSH adatai is ezt mutatják, ugyanis a háztartások kiadásai folyamatosan nőnek, a nyugdíjas háztartásokban 8 százalékkal többet költöttek élelmiszerre 2018-ban, mint 2017-ben. 

Ennek ellenére az friss adatok azt mutatják, hogy az aktív keresők 57 százaléka nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással, csupán mintegy negyedük tervezi, hogy elkezd félretenni az időskori éveire a közeljövőben. A kutatásból kiderül, hogy a fiatalabb generáció képviselői is egyre inkább szembesülnek ezekkel a problémákkal. 

Azt tapasztaltuk, hogy a fiatalok egyre tudatosabbak a nyugdíjaskori megélhetéssel kapcsolatban, hiszen a tavalyi évben a huszonévesek közül léptek be legtöbben az OTP Nyugdíjpénztárba. Szeretnénk, ha ez a fiatalabb korosztály, aki korán felismerte, hogy elérhető az anyagi gondoktól mentes időskor, legyen példa a lakosság azok számára, akik még nem kezdtek el gondoskodni a boldog nyugdíjas éveikről 

- mondta el Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Az Y generáció, vagyis az 1981 és 1996 között született korosztály, 45,3 százaléka, míg az eggyel fiatalabb, 1997-ben vagy azután született Z generáció 31,1 százaléka tartja kifejezetten küzdelmesnek a magyar nyugdíjasok helyzetét. 

 Minél korábban ismerik fel a nyugdíjcélú megtakarítások fontosságát, annál nagyobb az esélye, hogy a nyugdíjaskor nem csak a mindennapos küzdelmek, hanem a megérdemelt pihenés időszaka is lehet

 - mondta el Nagy Csaba. A kutatási eredmények azt mutatják, hogy már fiatal korban tudatosulnak az időskori megélhetés küzdelmei, ennek ellenére sokan még mindig nem tesznek azért, hogy ez az időszak ne a problémákról, hanem a megérdemelt pihenésről és élményekről szóljon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem