9 °C Budapest

Érik a nyugdíjkatasztrófa: küzdelmes idők elé nézünk

2018. szeptember 21. 15:04

Pozitívabb jövőképpel rendelkeznek a mostani tizen- és huszonévesek, azaz a Z generáció tagjai az idősebb, Y generációhoz képest egy friss felmérése alapján. Amíg az említett csoport 44 százaléka küzdelmesnek vagy elviselhetetlennek tartja a jelenlegi nyugdíjasok életét, az Y generációsok 56 százaléka van hasonló véleményen. Az időskori munkavégzéssel kapcsolatban is pozitívabb a hozzáállása a fiatalabb, jellemzően pályaválasztás előtt álló korosztálynak. Míg az Y generáció tagjainak 60 százaléka számít arra, hogy idős korában is dolgoznia kell majd, addig a Z generáció 50 százaléka gondolkozik hasonlóképp. A nyugdíjas évekre érdemes időben felkészülni, hogy az időskor ne a nehézségekről, hanem a pihenésről és hobbikról szólhasson.


Az Y generáció tagjai küzdelmesebbnek ítélik a mostani nyugdíjasok életét, mint a fiatalabb Z, vagyis az 1997 vagy azután született generáció tagjai - derül ki az OTP Nyugdíjpénztár legfrissebb kutatásából. A jelenlegi nyugdíjasok életét az Y generációba tartozó válaszadók 55,5 százaléka küzdelmesnek, vagy elviselhetetlennek tartja. Ugyanakkor a munkaerőpiacra most belépni készülő Z generáció tagjai ennél rózsásabban látják a mai nyugdíjasok helyzetét. Az ebbe a korcsoportba tartozó válaszadók kevesebb, mint fele, 43,7 százalék gondolja úgy, hogy többnyire nehézségekkel kell szembenéznie a nyugdíjas évek alatt.

Az időskorral kapcsolatos, eltérő generációs képek jól láthatóak az élethosszig tartó munkával kapcsolatos várakozások kapcsán is. Amíg a még jellemzően tanuló Z generáció tagjainak 47 százaléka gondolja úgy, hogy nyugdíj mellett is dolgozni fog, addig a már inkább aktív munkavállalónak számító, jellemzően a húszas éveinek végén, harmincas elején járó korosztály 61 százaléka már lemondott a gondtalan nyugdíjas évekről.

A mostani kutatásunk is alátámasztotta azt, hogy lakosság egy igen jelentős része felismerte, valamit tenni kell annak érdekében, hogy megteremtse az anyagi szempontból is gondtalan nyugdíjaskor feltételeit. Ugyanakkor szomorúan tapasztaljuk, hogy fiatalok jelentős része az élethosszig tartó munkában látja a megoldást. Mi hiszünk abban, hogy a boldog nyugdíjaskor nem csupán illúzió. Azonban ennek megteremtéséhez időben kell megkezdeni az anyagi felkészülést erre az időszakra, hogy azzal foglalkozhassanak, amivel igazán szeretnének

 - nyilatkozta Nagy Csaba az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Szeretnénk minél több fiatalnak megmutatni, hogy a tudatos tervezés elengedhetetlen ahhoz, hogy a nyugdíjkorhatár betöltése után szabadon dönthessenek arról, mivel szeretnék eltölteni az idejüket.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem