33 °C Budapest
Rohamtempóban közeledik a nyugdíjkatasztrófa: ezért lesz nehéz kivédeni

Rohamtempóban közeledik a nyugdíjkatasztrófa: ezért lesz nehéz kivédeni

2018. június 6. 14:41

Magyarországon sok vezető politikusok, illetve közgazdász egyetért abban, hogy az ország elsődleges célja, hogy úrrá legyenek a demográfiai válságon. Ez persze nem is csoda, hiszen az elnéptelenedés óriási gazdasági problémákat okozhat akár már néhány évtizeden belül is. És bár a gyerekes háztartások arányát illetően, nem tartozunk a sereghajtók közé Európában, tény, hogy a legtöbb magyar háztartásban csupán egyetlen gyermek található. Ezekkel a számokkal pedig nehéz lesz teljesíteni a 2030-ra kitűzött reprodukciós rátát.

Orbán Viktor a választási eredmények utáni első sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az új kormányzat demográfiai központú lesz. Mindez számokban azt jelenti - a 2017-es Családok Budapesti Világtalálkozóján ismertett akcióterv szerint -, hogy a jelenlegi 1,5-ről a természetes reprodukrációs rátát 2030-ra 2,1-re szeretnék emelni. Legalábbis ez a cél. Az sem véletlen persze, hogy ennyire előtérbe került manapság a demográfiai kérdés, hiszen a súlyosan elöregedő társadalom Magyarországon is egyre nagyobb problémát jelent, ráadásul még a végét sem látni.

Mivel az elöregedést elsősorban az alacsony születésszám okozza, ezért kulcsfontosságú társadalompolitikai kihívás a születésszám további növelése

- érveltek a Magyar Nemzeti Bank közgazdászai is, akik arra is felhívták a figyelmet, hogy a Ratkó-unokák (akik kiugró számú generációnak tekinthetők) néhány éven belül elhagyják a szülőképes kort. Ennek hatására a szülőképes korú nők létszáma jelentős mértékben csökkenni fog, ami korlátot jelenthet a népességszám későbbi növelése tekintetében is.

Van hová fejlődni

2017-ben az Európai Unió 220 millió háztartást számlált, amelynek majdnem egyharmadában (65,4 millió) volt gyerek. Az EU tagállamok közül arányaiban Írországban (40%), Cipruson (37%), Lengyelországban (37%), Szlovákiában (36%), Portugáliában (35%) és Romániában (35%) alakultak a legjobban a számok, míg Németországban (22%), Finnországban (22%), Bulgáriában (25%), Ausztriában (25%) és Svédországban (27%) a legrosszabbul.

Magyarországon arányaiban a háztartások 29 százalékában van gyerek, ami azt jelenti, hogy a valamivel több mint 4 millió háztartás közül, majd 1,2 millióban nevelnek gyereket. Ez a szám pedig éppen arra elég, hogy egy parányival előrébb végezzünk az európai sereghajtóknál. Korai lenne azonban örülni, hiszen ha jobban a számok mögé nézünk, láthatjuk, hogy hiába a gyermekes háztartások "relatíve" magas száma, a legtöbb esetben csupán egy gyermekes háztartásokról beszélhetünk.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A grafikonon jól látszik, hogy az összes háztartás több mint felében (605 000) csupán egyetlen gyermek van, míg csupán 423 ezer olyan háztartás van, ahol legalább két gyermekkel lehet számolni. A három vagy annál több gyerekes háztartások száma pedig kevesebb, mint az ötöde az egy gyerekesekének.

Kilő a nyugdíjkorhatár

A társadalom elöregedésének talán legkézzelfoghatóbb következménye a várható nyugdíjkorhatár drasztikus növekedése. Magyarországon jelenleg ugyanis az úgynevezett felosztó-kirovó nyugdíjrendszer van érvényben, melynek lényege hogy az állam, mint hatóság a mindenkori aktív állampolgáraira folyamatosan bérjárulék fizetési kötelezettséget ró ki, amely befolyó bérjárulékokból fizeti ki folyamatosan a mindenkori nyugdíjas állampolgárai nyugdíjjáradékát. Ebből kifolyólag könnyen belátható, hogy a katasztrófa akkor következik be a rendszerben, ha a munkavállalók járulékaiból (nem lesznek például elegen ehhez) már nem tudják fedezni a nyugdíjakat. Nem csoda tehát, hogy a magyarokat fenyegető elnéptelenedés ekkora port kavar mostanság.

NEKED AJÁNLJUK
Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?