33 °C Budapest
Örülhetnek a jövő nyugdíjasai (x)

Örülhetnek a jövő nyugdíjasai (x)

Pénzcentrum
2017. december 18. 11:15

Jobb helyzetben a pénztári megoldással takarékoskodók.

Akik eddig nem tették, jövőre a munkáltatójuk segítségét kérve, a juttatási csomagokból ezt a formát választva kedvezőbben gyűjthetnek jövőjükre önkéntes pénztárakkal. Akik pedig már eddig is takarékoskodtak, örülhetnek, mert a munkáltatójuk az eddiginél kedvezőbb adózással támogathatja őket. Dr. Kravalik Gábor beszélt a Pénzcentrumnak a béren kívüli juttatásokról, ezen belül az önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításokat érintő várakozásokról. Egyben ismertetett egy javaslatot, amely a mostaninál is jobb helyzetbe hozhatja a pénztári megoldással takarékoskodókat.

Jövőre hogyan változnak a béren kívüli juttatásokra, ezen belül a pénztári megoldásokra vonatkozó szabályok?

A leglényegesebb módosítás, hogy a munkáltatók az idén közel 44 százalékos adóterhelés mellett járulhattak hozzá a dolgozók önkéntes nyugdíjpénztári és egészségpénztári megtakarításaihoz, ez az adókulcs jövőre 40,71 százalékra süllyed.

A gyakorlatban ez mit jelent?

Azt, hogy a munkáltatók az ideinél olcsóbban egészíthetik ki a dolgozók pénztári megtakarításait. Különös jelentőségét ennek az adja, hogy az ÖPOSZ által készíttetett felmérés szerint a munkáltatók a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos döntéseiben közel 30 százalékos súllyal veszik figyelembe az adózási környezetet. Ebből a szempontból mindenképpen kedvező az adócsökkentés.

Az idei adatok is azt mutatják, hogy lenne mit javítani a munkáltatók hozzáállásán...

Valóban, a munkáltatók a közel 44 százalékos adóterhelés miatt nagyon visszafogottak voltak. Az ÖPOSZ-szal együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál a harmadik negyedévben mindössze 2 százalékkal 9,35 milliárd forintra emelkedtek a tavalyihoz képest a munkáltatói befizetések. Az egészségpénztáraknál viszont drasztikusan, 39 százalékkal 3,9 milliárdra mérséklődtek. Abban bízunk, hogy a 2018-tól életbe lépő közel három százalékos adócsökkenés eredményeként a munkáltatói befizetéseknél megállnak a kedvezőtlen folyamatok és az ideihez mérten számottevő növekedést tapasztalhatunk.

A pénztártagok viszont fokozták a megtakarítást. Mire számítanak az év végén?

Valóban, a pénztárakban az egyéni szerepvállalás rekordokat döntött már év közben is. A Pénztárszövetséggel együttműködő önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egy főre jutó átlagos vagyon öt éve szeptember végén 711 ezer forint volt, ez az összeg az idei harmadik negyedév végére 66 százalékkal emelkedett éves összevetésben. Az előző év azonos időszakaihoz képest az önkéntes nyugdíjpénztári tagok befizetései az utolsó mért negyedévben például 17 százalékkal nőttek, az egészségpénztári tagok a harmadik negyedéves befizetései pedig kiugró, 45 százalékos emelkedést mutattak. És most jön csak az év végi "hajrá", az elérhető akár 150 ezer forintos adókedvezmény kihasználása érdekében zajló befizetési hullám. Az a tag aki eddig nem tette meg most félretesz, és ügyel rá, hogy a befizetése december 29-ig a pénztárába beérkezzen, az még igénybe veheti a 20%-os adókedvezményt mely lehetőséggel úgy látjuk egyre többen élnek is.

A tagok tehát kitettek magukért, de munkáltatóknak is elemi érdeke, hogy támogassák a dolgozók megtakarításait, elég csak az egyre több ágazat növekedését akadályozó munkaerőhiányra gondolni.

A felmérésünk ezt a kérdést is vizsgálta és kiderült, hogy a béren kívüli juttatásoknak, így a pénztári takarékoskodáshoz adható támogatásoknak, a munkaerő-toborzásban és a dolgozók megtartásában is lényeges szerepe van. A megkérdezett munkáltatók 61 százaléka vélekedett így, ezen belül a multinacionális cégek, nagyvállalatok körében pedig 74 százalékos volt azoknak az aránya akik az önkéntes pénztári juttatásokat a munkaerőmegtartásban is hasznos eszköznek látják. Talán ezzel is összefügg a kutatásunk azon eredménye, hogy a munkáltatók nagy része jövőre is szinten tartja, vagy növelni tervezi a pénztári juttatásokat.

Mit szólnak a munkáltatók az ÖPOSZ javaslatához, amely a megtakarítás terén a munkáltatók és munkavállalók közös szerepvállalásán alapul? Tehát az egyénileg pénztárban takarékoskodó munkavállalók a most is igénybe vehető 20 százalékos, évi maximum 150 ezer forintos adó-visszatérítés mellett a munkáltatói befizetések után is adókedvezményt vehetnének igénybe?

Erről korábban a lakosságot is megkérdeztük és tőlük egyértelmű üzenet érkezett, tízből hatan nyitottak a közös öngondoskodásra akkor is, ha ehhez a vállalati juttatás mellé egyéni befizetést is mindenképp vállalniuk kell. A megkérdezett munkaadók körében is örömmel fogadták a felvetést. A megkérdezett vállalatok közel 60 százalékának tetszik ez a megoldás és szívesen bevezetné a gyakorlatban. Ehhez persze az kell, hogy a döntéshozók a pénzügyi tudatosság fejlesztését célzó stratégiához kapcsolódóan zöld jelzést adjanak a jelenlegi kedvezményrendszert kiterjesztő megoldásnak. Az ÖPOSZ szerint a javaslatban szereplő konstrukció segítségével magyar munkavállalók nagy számban kapcsolódnának be a pénztári takarékoskodásba, ezzel biztosítva az egészségmegőrzést és a biztos anyagi alapokon nyugvó időskort.

                                                                                                                     

(x)

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 28. 14:10