3 °C Budapest
Koós, Demjén, Bangó: kifakadtak a nyomorgó celebnyugdíjasok

Koós, Demjén, Bangó: kifakadtak a nyomorgó celebnyugdíjasok

2017. november 9. 14:37

A legtöbb magyar nyugdíjas művésznek egyetlen választása van csak, dolgozni, ameddig tud, a többség nyugdíja ugyanis annyira alacsony, hogy bevallásuk szerint abból nem tudnának megélni. Nem véletlenül kapnak ennyire kevés ellátást, ugyanakkor most egy új törvényjavaslatnak köszönhetően ez hamarosan megváltozhat.

Már évek óta panaszkodnak a nyugdíjas korú magyar művészek, hogy szánalmasan alacsony nyugdíjat kapnak, holott fénykorukban nagyon jól kerestek, de az őket foglalkoztató cég nem jelentette be őket rendesen. Így a legtöbben idős korukban is arra kényszerülnek, hogy haknikból és jogdíjakból éljenek, a nyugdíjuk ugyanis semmire sem elég.

Legutóbb Koós János mondta el, hogy mennyi is az ő nyugdíja idén.

Hatvanhétezer forintot kapok, ami azért megalázó, mert a rendszerváltás előtt négy évtizedet végigdolgoztam. A monopolhelyzetben lévő Országos Rendező Iroda szerződéses művésze voltam, napestig fellépésekre jártam, rádiós és televíziós műsorokban szerepeltem. Nem én vagyok az egyetlen, aki ennyire ráfázott, de én mindenkinek azt kívánom, ilyen alacsony nyugdíja sose legyen

- mondta nemrég a Blikknek Koós. Korábban Demjén Ferenc is elmondta, hogy mindössze 48 500 forintot visz neki havonta a postás. A művész szerint ez az összeg azért ennyire kevés, mert az egykori Országos Rendező Irodánál lenyúlták a zenésznyugdíjakat. A témában azonban most többen is megszólaltak.

Tisztelem Rózsit, de tévesen fogalmazott. Az ORI és az Interkoncert egyetlen zenészt sem alkalmazott, ennél fogva nyugdíjjárulékot sem vontak le tőlük. A többségük szabad foglalkozású volt, mindenkinek magának kellett volna fizetni a járulékait

- mondta a Blikknek Hegedűs László, az Interkoncert egykori vezetője.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 4 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a CIB Bank nyújtja (THM 11,73%), de nem sokkal marad el ettől az Erste Bank ajánlata (THM 14,28%) sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas Bródy János, aki 2011-ig az Artisjus Szerzői Jogvédő Iroda elnöke volt kiegészítette ezt a választ és a zenészek védelmére kelt. Elmondása szerint bár nem volt munkaviszonyuk, de alkalomszerűen valóban levontak tőlük valamit.

Ennek az volt a hátterében, hogy az előző rendszerben volt az úgynevezett ‘kmk’, azaz a közveszélyes munkakerülés, amit az ORI és az Interkoncert igazolásaival ki lehetett védeni. Ahogy közeledtünk a rendszerváltás felé, egyre bizonytalanabbá vált a zenészek helyzete. Akik ebbe beleestek, azok ma bizony súlyos anyagi gondokkal kénytelenek szembesülni, vagy egyszerűen csak fel vannak háborodva

- mondta a lapnak a 70 éves zenész. Ezek után pedig saját nyugdíja is szóba került:

Tartozom egy vallomással. Én nem tartozom a 40-ezresek körébe, mert az Illés Klub vezetőjeként státuszban voltam a Fővárosi Művelődési Háznál, és ezek szolgálati évnek számítottak a nyugellátásom kiszámításánál

- egészítette ki válaszát Bródy János, majd hozzátette, ha a nyugdíjára lenne utalva, ő sem tudna megélni belőle.

Szeptember közepén Warhorn András zenész árulta el egy műsorban, hogy megállapították a nyugdíját, és az 51 ezer forint. A 67 éves Bangó Margit is elárulta, a nyugdíjából nem tudna megélni.

Muszáj dolgoznom, a nyugdíjamból csak egyetlen számlát tudnék befizetni a sok közül. (...) 70 ezer forintból nem élnék meg. Kell egy új kerítés, és a dédunokám taníttatását is fizetni kell

- mondta el a művésznő a Story magazinnak, majd hozzátette, hogy szerencséje van, hisz az ő műfajából nem lehet kiöregedni, mivel magyar nótát és cigányzenét nyolcvan évesen is lehet énekelni.

Nagy Feró már többször is hangot adott elégedetlenségének, szerinte, aki nem tud koncerteket adni, az éhen hal. Úgy véli, hogy egyáltalán nincsenek megbecsülve a művészek, nagyon kevés nyugdíjat kapnak az államtól.

Ha nem lenne félretett pénzem és nem lennének fellépéseim, éhen halhatnék. Az utóbbi évben 41 ezer forintról 42 600 forintra emelkedett a nyugdíjam. Ez igazán jelentős

- mondta korábban a Ripostnak Nagy Feró. Hozzátette, elmúlt hetvenegy éves, és évente hatvan koncertet adnak a Beatricével. Ez az ő nagy szerencséje, és bízik benne, hogy még hosszú évekig örömöt tud okozni a rajongóknak.

Idén választották a Nemzet Színészének Csomós Marit, aminek köszönhetően élete végéig havi 630 ezer forintjuttatásban részesül. Ő nem árulta el, hogy korábban havonta mennyiből kellett megélnie, de azt lemondta, hogy nagyon jól jön neki ez a pénz.

A díj egyébként nagyon sokat segít abban is, hogy valamivel könnyebben éljünk, hogy könnyebben fizessünk ki egy ruhát, egy cipőt, segít abban, hogy befizessem a számláimat, támogassam a családot

- mondta a Best magazinnak Csomós Mari.

A lassan 10 éve kerekesszékbe kényszerült Lang Györgyi énekesnő, a PaDöDő tagja is elárulta, egy beszélgetős műsorban, hogy mennyi nyugdíjat kap.

Nyolcvanezer forint a nyugdíjam, de ez rockernyugdíjnak számít. A szerzői jogdíjakból és az egyéb eseményekből van még bevétel"

- mondta el az énekesnő.

Az öregségi nyugdíj átlagos összege hazánkban jelenleg 110 ezer forint körül mozog, de ez csak a statisztika. A közel 2 millió nyugdíjasnak több mint a fele még mindig 100 ezer forint alatti összegből él Magyarországon, ráadásul 74 ezernél is többen vannak, akiknek havonta 50 ezer forintnál is kevesebből kell megélnie.

A legfrissebb hírek szerint Balog Zoltán miniszter törvényjavaslatot nyújtott be, hogy művészjáradékot kaphassanak azok a 65 évnél idősebb művészek, akik korábban magas elismerésben részesültek. A járadék összege a legkisebb nyugdíj 4,25-szöröse lenne, ennek összege jelenleg 121 ezer forint. Ez persze még mindig nem sztárnyugdíj, de legalább az átlagnyugdíj összegét valamivel meghaladja.

NEKED AJÁNLJUK
Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?