Havi 27 ezret bukhatsz a nyugdíjadból, ha ezt a szabályt nem ismered

Havi 27 ezret bukhatsz a nyugdíjadból, ha ezt a szabályt nem ismered

2017. október 17. 14:30

Európában az alsó harmadban van Magyarország, ha a lakossági megtakarítások mértékét nézzük, ám még gyászosabb a kép, ha a nyugdíjcélú megtakarításokról van szó - többek között ezt közölte egy jegybanki vezető a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáján, melyről a Pénzcentrum is tudósít, nézzük a részleteket.

A lakossági megtakarítások szempontjából még nagyjából szintben vagyunk a Visegrádi Négyek hazánk nélkül számolt értékeivel (Csehország, Szlovákia és Lengyelország vannak így a csoportban), a nyugdíjcélú megtakarításaikkal viszont már ők is elhúztak mellettünk - mutatott be ezzel kapcsolatban adatokat Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi szervezetek felügyeletéért felelős ügyvezető igazgatója, aki a nem állami nyugdíjrendszerben is megtakarítókról beszélt a Portfolio mai konferenciáján Budapesten.

Az 1994 óta működő Önkéntes Nyugdíjpénztárakban (ÖNYP) 1,14 millió tag van jelenleg, nyugdíj-előtakarékossági számlával 123 ezren, nyugdíjbiztosítással pedig 224 ezren rendelkeznek hazánkban. E két utóbbi megtakarítási formát sorrendben 2006 és 2014 óta lehet igénybe venni.

A jegybanki vezető elmondta, a nyugdíjbiztosítást kötők átlagéléletkora 45 év és évi 210 ezer forintot fizetnek be átlagosan, ám a leghangsúlyosabb ága a nem állami nyugdíjrendszernek az ÖNYP, amelynek nem túl rózsásak a kilátásai. Ennek oka, hogy nagyon alacsony a fiatal újbelépők száma, így a rendszer elnéptelenedhet

A jegybank előrejelzése szerint, ha a jelenlegi belépési trendek folytatódnak, akkor 2030-ra már csak 880 ezren lesznek a rendszerben, ráadásul ezt követően nagy tömegek fognak rövid időn belül életkoruknak köszönhetően kikerülni a rendszerből. Van azonban pozitívabb MNB-s előrejelzés is, bár ez inkább célként írható le, 2030-ra ugyanis lehetséges elérni az 1,48 milliós taglétszámot is.

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

A jelenre visszatérve, jó hír, hogy egyre emelkedik az egyéni befizetések aránya a rendszerben, a jegybanki ügyvezető igazgató szerint nem igazolódtak be azok a félelmek, amelyek a rendszer elsorvadásától tartottak az ÖNYP-be fizethető munkáltatói hozzájárulás megadóztatásakor 2017 elején.

Az MNB-s vezető egy példán is szemléltette, hogy miért érdemes ÖNYP-taggá válni minél korábban. A kalkulációval kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a jegybanki vezető úgy számolt: megmarad az ÖNYP-s egyéni befizetésekre a 20 százalékos adójóváírás, ráadásul 2 százalékos reálhozamot is elérünk évente a pénzünkön. Mindezeket figyelembe véve, amennyiben 25 évesen kezdünk 7 600 forintot megtakarítani havonta, akkor 27 ezer forintot is meghaladó mértékben egészíthetjük ki ebből a nyugdíjunkat, mely a jelenlegi átlagnyugdíjhoz képest 24,25 százalékos emelkedés, tehát elmondhatjuk, hogy hozzávetőlegesen

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

a nyugdíjunk egynegyedével lesz magasabb, mintha nem takarítottunk volna meg.

Ezzel szemben, ha később kapunk észbe, és 45 évesen kezdünk 9 500 forintot havonta megtakarítani, akkor csak 14 514 forint extra üti majd a markunkat, mely csupán 13 százalékos emelkedés.

A Portfolio Öngondoskodás 2017 konferenciáról már megjelent egy cikkünk, melyben arról olvashatsz, hogy áll Magyarország a megtakarítások terén.

 

NEKED AJÁNLJUK
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 5. szerda
Aurél
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?