28 °C Budapest
Futunk a szlovákok után: brutális, mennyivel többet tesznek félre

Futunk a szlovákok után: brutális, mennyivel többet tesznek félre

2017. október 17. 11:30

Fontosnak tartjuk a megtakarítást, de nem tudunk eleget megtakarítani, a régió pedig elhúzott mellettünk - ezek a legfontosabbak eddig a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián, melyről a Pénzcentrum is közvetít.

Ha az öngondoskodásra gondolunk, akkor sokaknak egyből az anyagiak jutnak eszébe, azonban van egy elsődleges védelmi vonal, ez pedig az önszeretet. El kell tudni fogadnunk a hibáinkat, és azokkal együtt kell szeretni magunkat Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint, aki ennek fontosságára hívta fel a figyelmet a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián, melyet ma rendeznek a budapesti Sofitel Hotelben. A konferencián leginkább hazánkban jelen lévő pénzügyi vállalatok képviseltetik magukat.

Abba kell hagyjad lassan azt, hogy mást hibáztasd azért, ami történik veled

- mondta el Almási Kitti.

Közelebb lépve a hazánkban hagyományosabbnak mondható öngondoskodási témákhoz, Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese egy reprezentatív kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a magyarok 80 százaléka tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak a megtakarítást, bár ez a szám kis mértékben csökkent az elmúlt években.

Ebbe a képbe beleillik az, hogy le is lassult a megtakarítás növekedésének üteme, régiós szinten pedig alaposan lemaradtunk a havi megtakarítás összegeket összehasonlítva:

Magyarországon átlagosan 53 eurót (kb. 16,5 ezer forint), Szlovákiában pedig 106 eurót (kb. 33 ezer forint) tudtak félre tenni havonta a válaszadók.

Ezzel a megtakarítási összeggel nem is vagyunk elégedettek túlnyomó többségben, minösszesen minden negyedik magyar (28 százalék) érez másképp. 

Az általános ingatlanpiaci hangulatot figyelembe véve érdekes, hogy az alacsony kamatkörnyezetre adott reakciók közül régiós összehasonlításban a magyarok vásároltak legkevésbé ingatlant, a legtöbbeknek egyáltalán nem változott a megtakarítási stratégiája.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Látják a változást, tisztában vannak a problémával, de nem foglalkoznak vele, ez igazi balkáni viselkedés

- közölte előadásában Harmati László. Magyarországon érdekes helyzet alakult ki a kockázatvállalás kérdésében is, 13 százalék nagyon, vagy inkább kockázatvállaló, ami rendkívül magas érték a régióban, ugyanakkor nem megfelelő stratégiát követnek a banki szakember szerint. Általánosságban egyébként az is elmondható, hogy a pénzügyi ismereteink hiányosak saját bevallásunk szerint, leginkább balkáni szinten vannak.

A magyar társadalom pénzügyi érettségével kapcsolatban árulkodó adat, hogy 76 százalék nem készít családi költségvetést, és nem is vagyunk nyitottak rá, mindössze minden negyedik megkérdezett (27%) tartotta csak értékes szolgáltatásnak, ha egy bank online kimutatásokkal, vagy egyéb eszközökkel segíti ennek elkészítését.

Iskolai tananyagnak kéne lennie, hogyan kell ezt megcsinálni

- fejtette ki véleményét az Erste vezérhelyettese, amire rezonál egy korábbi cikkünk, mely szintén a családi költségvetés fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a büdzsékészítés ellen leggyakrabban felhozott érveket próbálta megcáfolni.

{{KAPCSOLODO:1050549}}

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 21. szombat
Konstantin
20. hét
Május 21.
Szeged napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?