14 °C Budapest

Futunk a szlovákok után: brutális, mennyivel többet tesznek félre

2017. október 17. 11:30

Fontosnak tartjuk a megtakarítást, de nem tudunk eleget megtakarítani, a régió pedig elhúzott mellettünk - ezek a legfontosabbak eddig a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián, melyről a Pénzcentrum is közvetít.

Ha az öngondoskodásra gondolunk, akkor sokaknak egyből az anyagiak jutnak eszébe, azonban van egy elsődleges védelmi vonal, ez pedig az önszeretet. El kell tudni fogadnunk a hibáinkat, és azokkal együtt kell szeretni magunkat Almási Kitti klinikai szakpszichológus szerint, aki ennek fontosságára hívta fel a figyelmet a Portfolio Öngondoskodás 2017 konferencián, melyet ma rendeznek a budapesti Sofitel Hotelben. A konferencián leginkább hazánkban jelen lévő pénzügyi vállalatok képviseltetik magukat.

Abba kell hagyjad lassan azt, hogy mást hibáztasd azért, ami történik veled

- mondta el Almási Kitti.

Közelebb lépve a hazánkban hagyományosabbnak mondható öngondoskodási témákhoz, Harmati László, az Erste Bank vezérigazgató-helyettese egy reprezentatív kutatásra hivatkozva elmondta, hogy a magyarok 80 százaléka tartja fontosnak vagy nagyon fontosnak a megtakarítást, bár ez a szám kis mértékben csökkent az elmúlt években.

Ebbe a képbe beleillik az, hogy le is lassult a megtakarítás növekedésének üteme, régiós szinten pedig alaposan lemaradtunk a havi megtakarítás összegeket összehasonlítva:

Magyarországon átlagosan 53 eurót (kb. 16,5 ezer forint), Szlovákiában pedig 106 eurót (kb. 33 ezer forint) tudtak félre tenni havonta a válaszadók.

Ezzel a megtakarítási összeggel nem is vagyunk elégedettek túlnyomó többségben, minösszesen minden negyedik magyar (28 százalék) érez másképp. 

Az általános ingatlanpiaci hangulatot figyelembe véve érdekes, hogy az alacsony kamatkörnyezetre adott reakciók közül régiós összehasonlításban a magyarok vásároltak legkevésbé ingatlant, a legtöbbeknek egyáltalán nem változott a megtakarítási stratégiája.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Látják a változást, tisztában vannak a problémával, de nem foglalkoznak vele, ez igazi balkáni viselkedés

- közölte előadásában Harmati László. Magyarországon érdekes helyzet alakult ki a kockázatvállalás kérdésében is, 13 százalék nagyon, vagy inkább kockázatvállaló, ami rendkívül magas érték a régióban, ugyanakkor nem megfelelő stratégiát követnek a banki szakember szerint. Általánosságban egyébként az is elmondható, hogy a pénzügyi ismereteink hiányosak saját bevallásunk szerint, leginkább balkáni szinten vannak.

A magyar társadalom pénzügyi érettségével kapcsolatban árulkodó adat, hogy 76 százalék nem készít családi költségvetést, és nem is vagyunk nyitottak rá, mindössze minden negyedik megkérdezett (27%) tartotta csak értékes szolgáltatásnak, ha egy bank online kimutatásokkal, vagy egyéb eszközökkel segíti ennek elkészítését.

Iskolai tananyagnak kéne lennie, hogyan kell ezt megcsinálni

- fejtette ki véleményét az Erste vezérhelyettese, amire rezonál egy korábbi cikkünk, mely szintén a családi költségvetés fontosságára hívta fel a figyelmet, illetve a büdzsékészítés ellen leggyakrabban felhozott érveket próbálta megcáfolni.

{{KAPCSOLODO:1050549}}

PÉNZRE VAN SZÜKSÉGED?
A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb finanszírozást. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban ezúttal 5 millió forintos hitelösszeget, és 7 éves futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a Sberbank nyújtja, de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Cetelem konstrukcióját, illetve a Budapest Bank személyi kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. február 26. 12:00
A Kia és az Addig együttműködésében indult Magyarországon az első, LG tévékre dedikált connected TV...
Buxelliott  |  2024. február 26. 08:41
Az elmúlt két évben óriási infláció volt Magyarországon. Sokan találkoztak azzal a helyzettel, hogy...
Bankmonitor  |  2024. február 26. 07:52
A Bankmonitor szakértői egy elsőre egyszerűnek tűnő kérdést kaptak. Egy fiatal házaspár szeretne CSO...
Holdblog  |  2024. február 26. 05:57
Jelenleg mintegy 750 milliárdos vagyont kezel a HOLD Alapkezelő, és ezzel a független magyarországi...
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 26. hétfő
Géza
9. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem