Betehet a magyar nyugdíjasoknak az élettartam emelkedése

Pénzcentrum
2017. február 22. 11:02

Egy friss tanulmány szerint a várható élettartam több mint 10 évvel is nőhet a következő másfél évtizedben. A magasabb életkorral egyben a nyugdíjban eltöltött évek is megnőhetnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár 10 millió forinttal többet kell összegyűjtenie egy átlagos magyarnak, ha ugyan azon az életszínvonalon szeretne élni. 

Magyarországon a várható élettartam jelenleg 78,61 év a Központi Statisztikai hivatal (KSH) adatai szerint. Az iparosodott országokban 2030-ra a várható élettartam 90 év körülire is nőhet - jelent meg az Imperial College friss kutatásában. Ehhez persze az egészségügy fejlődésére van szükség, azonban elég nagy az esély rá, hogy sokkal tovább fogunk élni, mint most.

Ez persze a nyugdíjas évinkre is hatással lehet, jelenleg átlagosan 23 évig kapnak juttatást a magyar nyugdíjasok, a tíz éves várható élettartam-növekedés hatására ez emelkedhet. Ugyan a korhatár emelkedhet és a kedvezményes nyugdíjba vonulást is szigoríthatják, azonban, ha ezek nem változnak, akkor az életkor emelkedésével a nyugdíjban töltött idő is hasonló mértékben emelkedhet.

10 millió forintba kerül ez az átlag magyarnak

Kiszámoltuk, hogy mennyit kell összegyűjteni ahhoz, ha a jelenlegi, 23 éves nyugdíjban töltött időre magunknak gyűjtjük össze a járadékot és azt is, hogy mennyivel többet kell összespórolni ahhoz, hogy a várható élettartam-növekedés miatt ne gatyásodjuk le a nyugdíjas éveinkben.

A számításaink során havi 200 ezer forintos járadékkal, 3 százalékos reálhozammal számoltunk, és az egyszerűbb összehasonlíthatóság kedvéért az összegek is mai értéken értendők.

Ezzel kalkulálva 23 év nyugdíjban elöltött évre közel 40 millió forintot kell összegyűjteni.

Persze lényeges, hogy nem számoltunk azzal, hogy az általunk összegyűjtött járadékot az állam kiegészíti. Valójában ugyanis kisebb-nagyobb járadékot az állami rendszerből is kapni fogunk, azonban ennek mértékét egyelőre nem lehet megjósolni. Az élettartam megugrása viszont nem hozza könnyű helyzetbe a jövőbeni magyar nyugdíjasokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a jelenlegi 79 évről 90 évre nő az átlagos élettartam és a nyugdíjban töltött idő ezt leköveti, akkor mintegy 51 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy havi 200 ezer forintos járadékot kaphassunk.

Lényeges hozzátenni, hogy mivel reálértéken számoltunk, ezért az infláció miatt ez nominálisan ennél jelentősen magasabb is lehet.

Tényleg ennyire sokat kell gyűjteni?

A nyugdíjkorhatár persze egyáltalán nem biztos, hogy 2030-ban 65 év lesz, jellemző tendencia ugyanis világszerte, hogy lassan, de folyamatosan emelik a nyugdíjba vonulás időpontját az egyes országokban. Emellett a korkedvezményes nyugdíjak is jelentősen növelik a nyugdíjban eltöltött időt, így akik szakmájukból kifolyólag, vagy például a Nők 40 program keretein belül mennek nyugdíjba, azoknak a fenti kalkulációnál is nagyobb összegyűjtött pénzzel kalkulálhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem