22 °C Budapest

Betehet a magyar nyugdíjasoknak az élettartam emelkedése

Pénzcentrum
2017. február 22. 11:02

Egy friss tanulmány szerint a várható élettartam több mint 10 évvel is nőhet a következő másfél évtizedben. A magasabb életkorral egyben a nyugdíjban eltöltött évek is megnőhetnek. Ez egyben azt is jelenti, hogy akár 10 millió forinttal többet kell összegyűjtenie egy átlagos magyarnak, ha ugyan azon az életszínvonalon szeretne élni. 

Magyarországon a várható élettartam jelenleg 78,61 év a Központi Statisztikai hivatal (KSH) adatai szerint. Az iparosodott országokban 2030-ra a várható élettartam 90 év körülire is nőhet - jelent meg az Imperial College friss kutatásában. Ehhez persze az egészségügy fejlődésére van szükség, azonban elég nagy az esély rá, hogy sokkal tovább fogunk élni, mint most.

Ez persze a nyugdíjas évinkre is hatással lehet, jelenleg átlagosan 23 évig kapnak juttatást a magyar nyugdíjasok, a tíz éves várható élettartam-növekedés hatására ez emelkedhet. Ugyan a korhatár emelkedhet és a kedvezményes nyugdíjba vonulást is szigoríthatják, azonban, ha ezek nem változnak, akkor az életkor emelkedésével a nyugdíjban töltött idő is hasonló mértékben emelkedhet.

10 millió forintba kerül ez az átlag magyarnak

Kiszámoltuk, hogy mennyit kell összegyűjteni ahhoz, ha a jelenlegi, 23 éves nyugdíjban töltött időre magunknak gyűjtjük össze a járadékot és azt is, hogy mennyivel többet kell összespórolni ahhoz, hogy a várható élettartam-növekedés miatt ne gatyásodjuk le a nyugdíjas éveinkben.

A számításaink során havi 200 ezer forintos járadékkal, 3 százalékos reálhozammal számoltunk, és az egyszerűbb összehasonlíthatóság kedvéért az összegek is mai értéken értendők.

Ezzel kalkulálva 23 év nyugdíjban elöltött évre közel 40 millió forintot kell összegyűjteni.

Persze lényeges, hogy nem számoltunk azzal, hogy az általunk összegyűjtött járadékot az állam kiegészíti. Valójában ugyanis kisebb-nagyobb járadékot az állami rendszerből is kapni fogunk, azonban ennek mértékét egyelőre nem lehet megjósolni. Az élettartam megugrása viszont nem hozza könnyű helyzetbe a jövőbeni magyar nyugdíjasokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 25 éves futamidőre, már 8,1 százalékos THM-el, és havi 151 979 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 8,52% a THM; a K&H Banknál 8,57%; a Raiffeisen Banknál 8,72%,  az Erste Banknál 9,02%; míg az OTP Banknál 9,3%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha a jelenlegi 79 évről 90 évre nő az átlagos élettartam és a nyugdíjban töltött idő ezt leköveti, akkor mintegy 51 millió forintot kell összegyűjteni ahhoz, hogy havi 200 ezer forintos járadékot kaphassunk.

Lényeges hozzátenni, hogy mivel reálértéken számoltunk, ezért az infláció miatt ez nominálisan ennél jelentősen magasabb is lehet.

Tényleg ennyire sokat kell gyűjteni?

A nyugdíjkorhatár persze egyáltalán nem biztos, hogy 2030-ban 65 év lesz, jellemző tendencia ugyanis világszerte, hogy lassan, de folyamatosan emelik a nyugdíjba vonulás időpontját az egyes országokban. Emellett a korkedvezményes nyugdíjak is jelentősen növelik a nyugdíjban eltöltött időt, így akik szakmájukból kifolyólag, vagy például a Nők 40 program keretein belül mennek nyugdíjba, azoknak a fenti kalkulációnál is nagyobb összegyűjtött pénzzel kalkulálhatnak.

NEKED AJÁNLJUK
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 28. csütörtök
Vencel
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM