-1 °C Budapest

Új nyugdíjpillér jöhet: kötelező lenne a belépés

2017. február 1. 14:45

A magyar nyugdíjrendszer átfogó reformra szorul, ebben a legtöbb szakértő egyet ért, abban azonban megoszlanak a vélemények, hogyan lehetne rábírni a magyarokat a takarékoskodásra. Jelenleg ugyanis 10 százalékos a nyugdíjra előtakarékoskodók aránya, amit legalább 60-70 százalékra lehetne növelni egy apró állami beavatkozással, amiből akár közel 10 millió forint is összegyűlhetne 20 éves megtakarítási idő alatt.

Egyszer mindenki abba hagyja a munkát és utána élhet még 15- 20 évet is. Amíg dolgozik, fizet, hogy kapjon állami nyugdíjat, kap is valamennyit, de ebből nem nagyon fog tudni megélni

 - vezette fel Baló György, a Magyarul Balóval című műsor kedd esti adásának témáját.

Mit tehetünk, hogy legyen nyugdíjunk?

Persze a rendszernek vannak hibái, nem véletlen, hogy tízből csak egy magyar tesz félre nyugdíjra.

Ez az adótámogatási rendszer nem jó, pont azokat támogatja, akiket kevésbé kéne

- mondta a műsorban Holtzer Péter, a Világbank nyugdíjtanácsadója. Ehelyett azokat kellene támogatni, akik kiszorultak a munkaerőpiacról és egy olyan kedvezményrendszer lenne jó, amelyben a jövedelem nincs ilyen szoros kapcsolatban a támogatás mértékével. Példaként a lakástakarékokat említette a szakértő, ahol az is megkapja az állami támogatást, aki nem fizet sok adót.

A jelenlegi rendszer ugyanis a leginkább rászorulóknak hátrányos.

Drága ma szegénynek lenni

- állapították meg a beszélgetés résztvevői. Persze a havonta megtakarított összeg sem mindegy, a nettó fizetésünk 10-15 százalékát kellene félretenni ahhoz, hogy megfelelő nyugdíjunk legyen, ez a jelenlegi átlagnál 19-28 ezer forintot jelent havonta. Ennyit kellene félretenni ahhoz, hogy nyugdíjunk legyen. Ha 20 éven keresztül havi 20 ezer forintot teszünk félre, akkor 5 százalékos hozammal kalkulálva

  • 9,5 millió forintot kapunk, ha a NYESZ-t választjuk,
  • 9,4 millió forintot, ha az ÖNYP-t és
  • 7,4 millió forintot, ha a nyugdíjbiztosítás mellé tesszük le a voksunkat.

Ezeket az összegeket módosítja (feltehetően a nyugdíjbiztosítás javára), ha szüneteltetjük a megtakarításunkat.

Persze a nyugdíjrendszer változtatása is sokakat megtakarításra sarkalna. Holtzer Péter szerint sok országban bevált, hogy a munkavállalókat karrierjük elején automatikusan beléptetik a megtakarítási rendszerbe. Ebből bármikor kiléphetnek, ezzel viszont lemondanak arról, hogy ebből a rendszerből nyugdíjat kapjanak majd.

Ezzel a jelenlegi, 10 százalékos megtakarítási arányt akár 60-70 százalékra is növelhetnék.

Ehhez persze lépések kellenének az államtól, egy ilyen rendszer bevezetését a kormányzat kezdeményezhetné.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Melyik terméket válasszuk?

A meghívott vendégekkel együtt arra keresték a választ, hogy mégis milyen nyugdíjterméket érdemes választani. A jelenlegi megoldásokat ugyan egyre többen választják, mégis a magyarok 10 százaléka tesz csupán félre nyugdíjra.

Pedig a jelenlegi termékek is jók a műsor meghívott szakértői szerint. Azt persze tudni kell, hogy kinek, melyik a megfelelő, mivel az egyéni preferenciák eltérők. A nyugdíj elő-takarékeossági (NYESZ) számlát a szakértők annak javasolják, aki maga szeretné kezelni a megtakarításait, ezzel ugyanis aktívan foglalkozni kell. Ezért cserébe viszont tipikusan ennek a legalacsonyabbak a költségei.

Az önkéntes nyugdíjpénztár (ÖNYP) és a nyugdíjbiztosítás esetében a költségek lehetnek a döntőek, előbbinél 1 százalék körüli díjterheléssel szembesülhetünk, míg a nyugdíjbiztosításnál ennél jellemzően magasabb a teljes költség mutató (TKM). A nagy különbséget azonban nem ebben látják a szakértők. Az ÖNYP-vel tipikusan azok kezdenek félretenni, akik maguk kezdenek a megtakarításba, a nyugdíjbiztosítás azonban azok terméke, akiket a biztosítási ügynök keres meg és hívja fel a figyelmüket az előtakarékosságra. Az azonban mind a három termékre jellemző, hogy

a befizetéseink után 20 százalékos adójóváírást kaphatunk,

ami jelentősen megdobhatja a hozamot, így a félretett pénzt is.

A szakértők által kivetített ábra szerint a NYESZ-nél és az ÖNYP-nél nagyjából 20 százalékkal kevesebb lehet a nyugdíjbiztosításból felvehető összeg az eltérő költségek miatt. A nyugdíjbiztosításnál viszont jobban rákényszerülünk arra, hogy folyamatosan fizessük a megtakarításunkat, ezért agy az esély arra, hogy a valamivel magasabb költségek ellenére ezzel ehet a legnagyobb a félretett összeg.

Címlapkép: MTI / Kovács Tamás

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?