32 °C Budapest
Nyugdíjemelés: ennyit kap jövőre Medveczky, Koós és Paudits

Nyugdíjemelés: ennyit kap jövőre Medveczky, Koós és Paudits

2016. november 10. 16:31

A kormánytervezet szerint jövőre 0,9 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak. A növekedést a legtöbb nyugdíjas azonban nem igazán fogja érezni, hiszen a jelenlegi átlagnyugdíj mindössze 986 forinttal emelkedhet. De mennyivel kapnak majd többet a magyar celebnyugdíjasok?

A napokban került fel a kormany.hu-ra az az előterjesztés-tervezet, amely 2017-re 0,9 százalékos nyugdíjemelést javasol, ez pedig megegyezik a kormány jövő évi inflációs várakozásával. Ez főként azért érdekes, mert a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése 2,3 százalékos drágulást vetít előre jövőre, vagyis amennyiben az MNB előrejelzése valósul meg, akkor csökkenne a nyugdíjak reálértéke.

Ha pedig jövőre év közben kiderül, hogy a kormány valóban kisebb mértékben emelte a nyugdíjakat, mint az infláció mértéke, akkor életbe lép az évközi rendkívüli nyugdíjemelés. Ez egyébként nem lenne egyedülálló eset, ugyanis 2011-ben és 2012-ben is volt már erre példa.

Vagyis 2017 novemberében egy összegben kapnák meg a nyugdíjasok a nyugdíjemelés pótlását.

Pontosan mennyivel nőhetnek a nyugdíjak?

A 0,9 százalékos emeléssel számolva a jelenlegi öregségi átlagnyugdíj összege 109 561 forintról 110 547 forintra emelkedne. Hazánkban azonban a legtöbb nyugdíjas százezer forint alatti nyugdíjból él, nekik a nyugdíjemelés az átlagosnál, vagyis 986 forintnál is kisebb növekedést jelent majd.

Mennyivel kapnak többet jövőre a celebnyugdíjasok?

A nyugdíjas hírességek egymás után mesélnek arról, hogy mennyire alacsony nyugdíjat kapnak. A legtöbben nem is igazán tudják elképzelni, hogy mi lenne, ha nem kapnának még most felkéréseket és nem tudnának dolgozni, vagy esetleg ne takarékoskodtak volna korábban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy Ferónak a nyugdíja az idei évben is csupán 41 000 forint havonta, ezért számára az emelés nem lesz túl nagy összegű, összesen 369 forinttal visz majd neki többet a postás. De nem kap 500 forintnál sokkal többet Koós János, Paudits Béla és Medveczyk Ilona sem.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 20. vasárnap
Rafael
24. hét
Június 20.
Apák napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?