-1 °C Budapest

Így vadásznak a nyugdíjasok pénzére: az egyik legnépszerűbb trükk

2015. december 22. 15:01

A nyugdíjasok pénzére pályázó trükkös csalók képzelete nem ismer határokat, az egyik legnépszerűbb átverés az "unokázás" azonban az idei évben is kedvelt átverésnek számított.  Legutóbb a telefonos csalók Monoron próbálkoztak, ezúttal azonban nem volt szerencséjük.

Mi az "unokázás"?

Amikor telefonon a bajba jutott unokának adja ki magát a csaló, és így próbál pénzt kicsalni az idős áldozatokból. Az átverésnek fontos része, hogy a bajba jutott unoka pont nem tud elmenni a pénzért, ezért az egyik barátját küldi, akit persze pont nem ismer az áldozat. Ezért készséggel adja át a pénzt a szélhámosoknak az átvert nagymama vagy nagypapa.

Monoron többször is próbálkoztak

Monoron és környékén a legutóbb áldozatokat szedő csalók azt mondták a telefonba " Szia, mami!" - olvasható a rendőrség honlapján. A monori szélhámosok október 11-én félmillió forintot zsákmányoltak egy idős embertől, akitől "gépekre" kértek pénzt, a nyugdíjas unokaöccsének élettársának kiadva magukat.

November 12-én pedig az eset egy monori nővel is megismétlődhetett volna, akitől pénzért könyörögtek telefonon a hölgy unokájának nevében - az unoka azonban már nem él, ezért a nagyszülő gyorsan rájuk csapta a kagylót.

November végén pedig a következő áldozattól karácsonyi ajándékokra kértek 300 ezer forintot. Mivel az "unokát" nem engedik ki a boltból, ezért egy "barátját" küldte a pénzért a csaló. A hívást követően az átvert asszony át is adta a kért összeget, később azonban mikor kiderült a trükk ő is feljelentést tett.

Ezúttal nem volt szerencséje a csalóknak

A rendőrség miután azonosította az elkövetői kört december 7-én 6 órakor egy időben négy lakcímen csapott le. A házkutatások során pedig mobiltelefonokat és telefonkártyákat foglaltak le. Két férfi előzetes letartoztatását december 9-én rendelte el a bíróság.

A legnépszerűbb trükkök egyike

Az idei évben számos hasonló esetről számolt be a Pénzcentrum, az egyik legnagyobb elrabolt összeg 1 millió 600 ezer forint volt, amit egy budapesti nyugdíjastól csaltak ki a trükkös szélhámosok.

Nem tudom megbocsátani magamnak, hogy miért voltam ilyen hiszékeny

- foglalta össze, könnyeivel küszködve az idős hölgy a történteket korábban egy hírműsorban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A fenti eset után nem sokkal pedig arról számolt be a Budapesti Rendőr-főkapitányság, hogy egy idős férfi külföldön élő unokájának adva ki magát próbáltak több ezer dollárnyi támogatást kiszedni egy nagypapából. De kiderült a csel, mert még időben felhívta az igazi unokáját az áldozat. Amikor a csaló a megbeszélt találkozóra megérkezett, már rendőrök várták és letartóztatták.

Nyár végén pedig Zalaszentivánon próbálkoztak az unokázós trükkel. Ekkor egy 81 éves asszonyt hívott fel egy nő, aki annak lányaként mutatkozott be és megkérdezte, hogy mennyi pénze van otthon. Ezután arra kérte az idős asszonyt, hogy az összes készpénzét tegye bele egy borítékba és adja oda barátnőjének, aki odamegy érte a ház elé.

Az interneten is próbálkoznak

Az online unokázás is egyre elterjedtebb. A legújabb nemzetközi trend szerint a szélhámosok a Facebook segítségével próbálnak pénzt kihúzni - a közösségi oldalt egyre gyakrabban használó - gyanútlan idősektől. A bűnözők a Facebook segítségével megpróbálják kideríteni a nagyszülők és az unokák tartózkodási helyeit az elérhető információkból, majd ezt akcióba lépnek. A csalók ráadásul gyakran a tengerentúlról intézik kártékony üzleteiket, így próbálva meg elérni, hogy lenyomozhatatlanok legyenek és elkerülhessék a felelősségre vonást.

Tippek a védekezéshez

Ha kell, akár minden nap érdemes figyelmeztetetni a szépkorú rokonainkat az alábbiakról:

  • Mindig járjunk utána, hogy a telefonáló az-e, akinek mondja magát.
  • Például érdemes családon belül megállapodni egy titkos jelszóról, amelyet kifejezetten csak bajba kerülés esetében használunk, és ezt nem tanácsos megosztani a Facebookon.
  • Ne beszéljünk idegenek előtt és nyilvános helyen sem magánügyeinkről, hiszen ezt később felhasználhatják a bűnözők.
  • Soha ne nyissunk ajtót idegeneknek, bármilyen indokra is hivatkozna.
  • Ne adjunk pénzt idegeneknek.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 9. szombat
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm