5 °C Budapest

Bankosnak álcázva kaszáltak a nyugdíjasok vámszedői

2015. október 13. 14:26

Hiába hallani egyre gyakrabban, hogyan fosztják ki az embereket saját otthonunkban, mégis bedőlünk az újabb és újabb trükköknek. Ez alkalommal a trükkös csaló banki alkalmazottnak adta ki magát, és így jutott be egy nyugdíjas házaspár otthonába.


Október hatodikán Budapesten fényes nappal csöngetett az idegen férfi egy nyugdíjas házaspár lakásába. Ekkor azt állította, hogy banki alkalmazott és a nyugdíjukkal kapcsolatban keresi őket, ezért el is kérte a két idős embertől a nyugdíjszelvényeiket. Mialatt a házaspár a szelvényeket kereste, megérkezett egy postás, aki pénzt hozott nekik. A postás távozása után pedig nem sokkal az idegen férfi is elhagyta a lakást és a pórul járt házaspár csak ekkor vette észre, hogy eltűnt a készpénz is amit a postás hozott - olvasható a rendőrség honlapján.

Aki felismeri, tegyen bejelentést
A férfi erőstestalkatú 28-30 év körüli, 170 -175 centiméter magas. A haja pedig ősz és hátrafésült. A bűncselekmény elkövetésekor fehér színű kabátot, sötét nadrágot és sötét garbót viselt - hívja fel a figyelmet a Budapesti Rendőr-főkapitányság.

A trükközők több módszerrel is próbálkoznak

Sokszor hallani, hogy különböző szolgáltatók munkatársainak adják ki magukat a trükközők és így jutnak be a lakásokba. Ott pedig mindenféle figyelemelterelő praktikákat bevetve pénzt és értékeket zsákmányolnak. Hivatkozhatnak a csalók például a Fővárosi Csatornázási Művekre, de akár a Főgáz munkatársainak is kiadhatják magunkat a csalók. Ezért nem lehet elégszer felhívni az idősek figyelmét a veszélyekre.

Íme, 5 tipp a védekezéshez:

  • 1. Ha van, akkor ellenőrizzük igazolványát

Legtöbb esetben a szolgáltató munkatársai fényképes, logóval, érvényességi dátummal és azonosítószámmal ellátott igazolvánnyal rendelkeznek. Kérd el, és amennyire lehet, próbáld megvizsgálni a hitelességét! A legjobb, ha addig be sem engeded, amíg ezt nem tetted meg.

  • 2. Telefonáljunk

Hívd fel az adott szolgáltatót, és kérd le a kiérkező szakember adatait, azonosítószám és név alapján meg kell találniuk őt a rendszerben. Ha már vonalban vagy, arra is kérdezz rá, valóban végeznek-e a környéken ellenőrzéseket, karbantartási munkálatokat.

  • 3. Készpénzt soha

A szolgáltatók munkatársai nem kérhetnek készpénzt, és nem is lehet náluk, azaz nem kérhetnek arra, válts fel nekik egy nagy címletű bankjegyet. Így adott esetben a húszezres hamis, de a te tízesed, amit átadsz neki, nem az.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • 4. Ne írjunk alá semmit csak úgy

A kiérkező szakember nem jöhet ki hozzád azzal, hogy írj alá itt és most egy szerződést - ki tudja milyen rejtett apró betűs résszel akarnak becsapni a csalók, akik utólag állnak elő követeléseikkel. Az ilyen ügyeket a cég hivatalos úton intézi, szintén előzetes egyeztetés alapján.

  • 5. Riasztás

Ha azonban már megtörtént a baj, mindenképpen jelezd a szolgáltató, pénzintézet felé, amire hivatkoztak, így ők is tudnak lépéseket tenni az ügyben. Emellett a rendőrségen is tegyél feljelentést.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?