26 °C Budapest
Megszereztük! Ezrek kapják meg ezt a fontos nyugdíjlevelet

Megszereztük! Ezrek kapják meg ezt a fontos nyugdíjlevelet

Pénzcentrum
2014. augusztus 27. 05:30

Hamarosan több százezren fognak levelet kapni a nyugdíjfolyósítótól adategyeztetés céljából. Azonban sokan meglepődhetnek majd a kimutatás kézhezvétele után: ebből ugyanis kiderülhet, hogy a munkáltató rosszul vagy egyáltalán nem fizette utánuk a járulékot, így akár kevesebb nyugdíjra is számíthatnak. A Pénzcentrum megszerezte a dokumentumokat, és azt is mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni az adategyeztetést során.

A napokban kezdte meg a nyugdíjbiztosító a nyilvántartási adatok egyeztetését.

Így első körben kétezer 55-59 éves biztosított fog levelet kapni a hivataltól, de két éven belül 400 ezren kerülnek sorra ebből a korosztályból.

Ezután ötéves korcsoportonként az évek folyamán mindenkit meg fognak keresni a nyugdíjbiztosítótól.

Először az alábbi előzetes tájékoztató levelet küldik ki az érintetteknek. Ebben a hivatalból történő adategyeztetés megkezdéséről és az eljárással kapcsolatos tudnivalókról lehet majd olvasni. Így felhívják a figyelmet arra, hogy az adategyeztetés a leendő nyugdíjas érdeke is, hiszen most még időben lehet jelezni, ha valamilyen adat nem egyezik a rendszerben. Ezek közé tartozik például az 1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje, vagy a sorkatonai szolgálat időtartama, ha az nem munkaviszony ideje alatt volt. Habár ezek a szolgálati időbe beleszámítanak, bejelentésüket a korábbi jogszabályok nem írták elő.

A tájékoztató levél után egy részletes kimutatást küldenek ki azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a rendszerben tárolt. A központi elektronikus nyilvántartásban 1959-től kezdve minden olyan adat szerepel, amelyet a foglalkoztatók, illetve az adatszolgáltatásra kötelezettek jelentettek.

KATTINTS! Itt tudod elolvasni, hogy mit fog tartalmazni a nyugdíjbiztosító kimutatása

(Ha nem indul a letöltés, innen tudod telepíteni az Adobe Readert.)


A részletes kimutatás tartalma:

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a biztosításban töltött időszakok
  • egyéb szolgálati idők
  • nők esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idők
  • foglalkoztatók adatai
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék
  • azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék- illetve nyugdíjjárulék fizetés.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy voltak sok olyan adat van, amit nem pontosan küldtek be. Ezenfelül a fentebb már említett felsőfokú tanulmányok vagy sorkatonai szolgálat alatt szerzett szolgálati időnek minősülő időtartamok sem feltétlenül szerepelnek a rendszerben.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki alaposan tanulmányozza át a személyre szabottan összeállított kimutatást, hiszen most még bőven van idő a szükséges dokumentumokat és igazolásokat (például leckekönyv vagy katonakönyv) beszerezni: az 1955-ben születettek nyugdíjkorhatára ugyanis 64 év, így nekik még öt évük van a nyugdíjba vonulásig. Azok, akik 1956-ban születtek, a 64. életévük betöltését követő 183. napot követően mehetnek nyugdíjba, míg az 1957-ben vagy azt követően születettek esetében a nyugdíjkorhatár 65 év. Az 1959-ben születettek például csak 2024-ben töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis még jóval a korhatár betöltése és a nyugdíj megállapítása előtt le lehet folytatni az eljárásokat.

Ráadásul a hivatal most nemcsak a hiányzó dokumentumok megszerzésében tud segítséget nyújtani, hanem akár a volt foglalkoztatót is megkeresi (illetve annak megszűnése esetén a jogutódot, iratmegőrzőt) vagy ellenőrzés útján beszerzi az ügyfél által beszámítani kért adatokat.

Mészáros József az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eljárás lényege, hogy egy esetleges probléma még időben derüljön ki, ne az ellátás igénybevételekor, már minden korán a helyére kerüljön. Sokan valószínűleg az adategyeztetés során szembesülnek majd azzal, hogy munkáltatójuk nem jelentette be őket. A járulékcsalást nem a biztosított követi el, hanem a munkáltató - tette hozzá a főigazgató.

A kimutatás kézhezvételét követően 90 napunk lesz arra, hogy jelezzük, ha valamit nem találtunk rendben. Az ügyintézést pedig akár elektronikusan is lehet folytatni, melyhez ügyfélkapus azonosításra van szükség. Ezenfelül telefonon és személyesen is van lehetőség információkérésre, valamint ügyintézésre.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?