31 °C Budapest
Megszereztük! Ezrek kapják meg ezt a fontos nyugdíjlevelet

Megszereztük! Ezrek kapják meg ezt a fontos nyugdíjlevelet

Pénzcentrum
2014. augusztus 27. 05:30

Hamarosan több százezren fognak levelet kapni a nyugdíjfolyósítótól adategyeztetés céljából. Azonban sokan meglepődhetnek majd a kimutatás kézhezvétele után: ebből ugyanis kiderülhet, hogy a munkáltató rosszul vagy egyáltalán nem fizette utánuk a járulékot, így akár kevesebb nyugdíjra is számíthatnak. A Pénzcentrum megszerezte a dokumentumokat, és azt is mutatjuk, hogy mire érdemes figyelni az adategyeztetést során.

A napokban kezdte meg a nyugdíjbiztosító a nyilvántartási adatok egyeztetését.

Így első körben kétezer 55-59 éves biztosított fog levelet kapni a hivataltól, de két éven belül 400 ezren kerülnek sorra ebből a korosztályból.

Ezután ötéves korcsoportonként az évek folyamán mindenkit meg fognak keresni a nyugdíjbiztosítótól.

Először az alábbi előzetes tájékoztató levelet küldik ki az érintetteknek. Ebben a hivatalból történő adategyeztetés megkezdéséről és az eljárással kapcsolatos tudnivalókról lehet majd olvasni. Így felhívják a figyelmet arra, hogy az adategyeztetés a leendő nyugdíjas érdeke is, hiszen most még időben lehet jelezni, ha valamilyen adat nem egyezik a rendszerben. Ezek közé tartozik például az 1998 előtti nappali tagozatos felsőfokú tanulmányok ideje, vagy a sorkatonai szolgálat időtartama, ha az nem munkaviszony ideje alatt volt. Habár ezek a szolgálati időbe beleszámítanak, bejelentésüket a korábbi jogszabályok nem írták elő.

A tájékoztató levél után egy részletes kimutatást küldenek ki azokról a szolgálati idő és kereseti adatokról, amelyet az elmúlt évtizedekben a munkáltatók bejelentése alapján a nyugdíjbiztosító a rendszerben tárolt. A központi elektronikus nyilvántartásban 1959-től kezdve minden olyan adat szerepel, amelyet a foglalkoztatók, illetve az adatszolgáltatásra kötelezettek jelentettek.

KATTINTS! Itt tudod elolvasni, hogy mit fog tartalmazni a nyugdíjbiztosító kimutatása

(Ha nem indul a letöltés, innen tudod telepíteni az Adobe Readert.)


A részletes kimutatás tartalma:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • a biztosításban töltött időszakok
  • egyéb szolgálati idők
  • nők esetén a nők kedvezményes nyugdíjához figyelembe vehető jogosultsági idők
  • foglalkoztatók adatai
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék
  • azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék- illetve nyugdíjjárulék fizetés.

A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy voltak sok olyan adat van, amit nem pontosan küldtek be. Ezenfelül a fentebb már említett felsőfokú tanulmányok vagy sorkatonai szolgálat alatt szerzett szolgálati időnek minősülő időtartamok sem feltétlenül szerepelnek a rendszerben.

Éppen ezért nagyon fontos, hogy mindenki alaposan tanulmányozza át a személyre szabottan összeállított kimutatást, hiszen most még bőven van idő a szükséges dokumentumokat és igazolásokat (például leckekönyv vagy katonakönyv) beszerezni: az 1955-ben születettek nyugdíjkorhatára ugyanis 64 év, így nekik még öt évük van a nyugdíjba vonulásig. Azok, akik 1956-ban születtek, a 64. életévük betöltését követő 183. napot követően mehetnek nyugdíjba, míg az 1957-ben vagy azt követően születettek esetében a nyugdíjkorhatár 65 év. Az 1959-ben születettek például csak 2024-ben töltik be az öregségi nyugdíjkorhatárt, vagyis még jóval a korhatár betöltése és a nyugdíj megállapítása előtt le lehet folytatni az eljárásokat.

Ráadásul a hivatal most nemcsak a hiányzó dokumentumok megszerzésében tud segítséget nyújtani, hanem akár a volt foglalkoztatót is megkeresi (illetve annak megszűnése esetén a jogutódot, iratmegőrzőt) vagy ellenőrzés útján beszerzi az ügyfél által beszámítani kért adatokat.

Mészáros József az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) főigazgatója egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy az eljárás lényege, hogy egy esetleges probléma még időben derüljön ki, ne az ellátás igénybevételekor, már minden korán a helyére kerüljön. Sokan valószínűleg az adategyeztetés során szembesülnek majd azzal, hogy munkáltatójuk nem jelentette be őket. A járulékcsalást nem a biztosított követi el, hanem a munkáltató - tette hozzá a főigazgató.

A kimutatás kézhezvételét követően 90 napunk lesz arra, hogy jelezzük, ha valamit nem találtunk rendben. Az ügyintézést pedig akár elektronikusan is lehet folytatni, melyhez ügyfélkapus azonosításra van szükség. Ezenfelül telefonon és személyesen is van lehetőség információkérésre, valamint ügyintézésre.

NEKED AJÁNLJUK
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?