2 °C Budapest

Mikor váltsunk eurót a síeléshez?

2016. október 23. 13:02

Már a tél beállta előtt érdemes felkészülni a síszezonra, az euró megvásárlását nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni. Ha időben elkezdjük figyelni az árfolyamot, akkor a váltással spórolhatunk. De vajon tényleg így jöhetünk ki legjobban a pénzünkből?

Síelni jellemzően a január és március közötti időszakban szoktak menni a magyarok, azonban a szükséges valutát, legalábbis egy részét, már érdemes lehet korábban beszerezni.

Mikor vegyünk eurót?

Ha az elmúlt 15 hónap mozgásait vizsgáljuk, a 310 alatti szint már jónak számít

 - mondta a Pénzcentrum kérdésére Taraczky Andrej, a Magyarországi Pénzváltók Országos Egyesületének (MPOE) alelnöke.

Ha tehát ennél alacsonyabb szinten van az árfolyam, akkor már érdemes lehet vásárolni. Az elmúlt hetekben egyébként már 305 forint körüli árfolyammal is találkozhattunk, ami már kifejezetten kedvezőnek mondható.

Érdemes lehet tehát akár már most figyelni az árfolyam mozgását és eszerint gondolni az euró vásárlásra.

Ha nem is a teljes a síelésre szánt összeget, de annak harmadát már érdemes beszerezni

- tette hozzá Taraczky Andrej.

Ha az árfolyam még 2-3 forinttal kilép a sávból az alsó irányba, akkor a vásárlási kedv még jobban beindulhat és ilyenkor akár 3-4 hónapra előre is bevásárolnak a síelni vágyók. Az elmúlt egy évben egyébként csak tavaly februárban volt rövidebb ideig 310 alatt az árfolyam, illetve augusztus vége óta vehetünk ennél olcsóbban eurót.

Mennyit takaríthatunk meg?

Ahhoz, hogy megnézhessük, hogy mennyit tudunk spórolni, először azt kell megnézni, hogy mennyibe kerül egy komplett sítúra egy családnak. Ha két felnőttel és két gyerekkel számolunk, akkor a síbérletek nagyjából 400-600 eurót tesznek ki (országtól és sítereptől függően), a szállást sem úszhatjuk meg 200-300 euró alatt, amire az étkezés is rájön még. Az úti költséget viszonylag olcsón, pár tízezer forintból megúszhatjuk, ha saját autóval megyünk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az egy hetes síelés azonban még így is könnyen elérheti az ezer eurós összeget.

Ha tehát ezer eurót szeretnénk venni, ahhoz 315 forintos árfolyamon 315 ezer forintért juthatunk hozzá. Ha viszont az árfolyam a 305-ös szintre csökken, akkor már 10 ezer forinttal olcsóbban, 305 ezer forintért vehetjük meg az utunkhoz szükséges valutát. Ez mindössze 3,22 százalékos különbség, azonban ebből az összegből simán kijön két felnőtt heti utasbiztosítása (olcsóbb csomag esetén akár az egész családé).

Hogyan érdemes váltani?

Ha valutára van szükségünk, akkor betérhetünk egy pénzváltóba némi készpénzzel - ez a leginkább jellemző idehaza -, de nyithatunk akár devizaszámlát is, amelyre szintén akkor utalunk (vagy fizetünk be), amikor éppen kedvező az árfolyam. Ez utóbbi megoldás elsősorban azoknak lehet jó, akik évente többször utaznak külföldre, mert a számla tartásának vannak költségei is.

Azoknak viszont, akik se devizaszámlát nem szeretnének nyitni, se készpénzt nem akarnak otthon nagyobb mennyiségben tartani (ez egyanis elég veszélyes), egy másik lehetőség is nyitva áll. Amikor kedvező szintre csökken az árfolyam, érdemes kifizetni a szállást vagy éppen a síbérletet bankkártyával vagy utalással. Azt viszont nem árt tudni, hogy az utazásszervezők nagyobb árfolyamingadozás esetén utólag is módosíthatják a már megkötött szerződésünket.

Az utazásra amúgy a készpénz mellett érdemes a bankkártyánkat is magunkkal vinni:

  • Ha hitelkártyát viszünk, azt nagyobb eséllyel fogadják el a hotelek, autókölcsönzők,
  • Betéti kártyával viszont olcsóbban juthatunk készpénzhez (hitelkártyánál ennek extra költsége és kamata van).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem